Експерти вважають, що курс долара до гривні буде варіюватися в межах 26-27

курс долара до гривні

У чому зберігати гроші в Україні в непередбачуваному 2015 році?

Найбільш оптимістичні прогнози щодо курсу гривні надає Міжнародний валютний фонд, від вирішення якого залежить подальша доля української економіки.

Експерти МВФ розрахували, що гривня до кінця 2015 року зміцниться по відношенню до долара на позначці 22 гривні за долар, а в довгостроковій перспективі – зростання долара не повинен перевищити 23 гривень. Фахівці відзначають, що нинішнє коливання курсу – тимчасове явище.

В умовах девальвації національної валюти експерт команку Олена Шостак радить зберігати заощадження у гривні, якщо ви плануєте відкрити депозитний рахунок. Процентна ставка по гривні набагато вище валютних ставок. При обміні гривні на іноземну валюту під час інфляції заощаджень виявиться в рази менше, а передбачувані відсотки зменшаться в кілька разів. Що стосується довгострокової перспективи, необхідний комплексний підхід.

Прогнози експертів МВФ є занадто оптимістичними, це визнають навіть в Кабміні України. В уряді передбачають три сценарії розвитку подій:

– Песимістичний: курс до кінця року складе 32 грн за долар

– Реалістичний: курс в 26 грн

– Оптимістичний: долар за 22 грн.

На думку аналітика Олександра Охріменка найбільш імовірним є песимістичний сценарій Кабміну.

“Якщо порівняти суму гривні та суму валюти, то курс до кінця року буде більше 30 грн/дол”, – говорить експерт.

Таку ж позицію поділяє і фінансовий аналітик, екс-міністр економіки України Віктор Суслов. Він упевнений, що закладений курс гривні до долара на 2016 рік у 22 гривні – це блеф.

Думки більшості експертів і аналітичних агентств сходяться в тому, що до кінця 2015 року Ек. Даний сценарій, на думку провідних економістів, є найбільш вірогідним.

Очевидно, що іноземна валюта буде дорожчати аж до кінця поточного року. Однак, тут є свої підводні камені. Якщо купувати долари зараз за курсом 24, то при прогнозованому курсі в 26 гривень багато заробити не вийде. Чому?

Логіка проста: купувати назад валюту банки будуть дешевше, ніж продавали. Більше того, до нинішнього курсу необхідно ще додати 2% податку, які доводиться платити при купівлі іноземної валюти. Таким чином, у короткостроковій перспективі на коливанні курсу гривні заробити не вийде.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

leave a reply: