Хвороба Альцгеймера може передаватися при переливанні крові та внаслідок нещасних випадків

хвороба Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера може передаватися при переливанні крові та внаслідок медичних нещасних випадків, наприклад як хвороба Крейтцфельда-Якоба.

Дослідники Університетського коледжу у Лондоні вважають можливим те, що “насіння” деменції можуть передаватися від мозкової тканини однієї людини до іншої.

Їх бентежить, що протеїни, які спричиняють деменцію, є так званими пріонами, які можуть прилипати до металевих поверхонь, таких як хірургічні існтрументи та є стійкими до стерилізаціїї.

Це означає, що теоретично, можна заразитися “насінням” Альцгеймера через переливання крові, операціях на головному мозку або інвазивному стоматологічному втручанні, на кшталт операцій на кореневому каналі.

Інкубаційний період може тривати до 40 років, то ж людина не знатиме, що отримала зараження.

Британські вчені натрапили на відкриття, вивчаючи мозок восьми осіб, що померли від хвороби Крейтцфельда-Якоба. Всі вони захворіли на неї після ін’єкції гормону росту людини, взятого з тіл між 1958 та 1985 роками. Пізніше ця практика була заборонена.

Несподівано, четверо з пацієнтів мали високий рівень білка бета-амелоїду, липкої речовини, що формується між клітинами головного мозку та зупиняє їх “співпрацю” однієї з іншою належним чином. Такі процеси спостерігаються у пацієнтів, хворих на деменцію. Менша кількість була зафіксована у трьох інших. І хоча жоден із них не хворів на Альцгеймера, вчені вважають, що імовірно, вони б захворіли, якби жили довше.

Таким чином, ризик зараження невиліковними нейродегенеративними хворобами за допомогою ін’єкцій гормонів росту, отриманих від трупів, можна вважати доведеним.

Раніше вчені довели, що хірургічні операції пришвидшують виникнення хвороби Альцгеймера. Так званий синдром “післяопераційної когнітивної дисфункції” зазвичай використовують для позначення втрати здібностей пізнавати після хірургічного втручання. Найчастіше він трапляється у пацієнтів похилого віку і триває від кількох днів до тижнів після операції.

Правда України

leave a reply: