Депутати пропонують використовувати податкову знижку під чаc купівлі електромобіля

solar_panel

Електромобілі та сонячні батареї можуть суттєво подешевшати. Депутати оновили законопроект, яким пропонували використовувати податкову знижку під чаc купівлі електромобіля. Тепер вони пропонують скористатися цією знижкою і для купівлі сонячних батарей і електростанцій.

Законопроект номер 4033а, який подала група народних депутатів 19 липня, днями доповнили новою нормою. Проект із 8 вересня з позначенням 4033а отримав назву: «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку електромобілів в Україні та використання альтернативних джерел енергії).

Згідно з ним, кожен, хто купує в Україні та реєструє вперше електромобіль (новий або уживаний – неважливо), може отримати податкову знижку на його придбання. Тобто якщо людина протягом року справно платила податки, то на наступний рік під час купівлі електромобіля зможе повернути частину сплачених до бюджету коштів. Така практика існує для оплати навчання у вишах та встановлення ГБО на автомобілі. Ця пільга поширюється тільки на один автомобіль, куплений протягом одного календарного року.

Як і в попередньому варіанті законопроекту, нинішній 4033а передбачає також зняття акцизного податку на електромобілі. На сьогодні він невеликий – 109 євро, але все ж існує. У новому законопроекті податковий кредит також може отримати покупець «придбаного на території України обладнання, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, устаткування для виробництва альтернативних видів енергії, яке класифікується в класифікаторі ЗЕД за кодами 8418 61 00 00, 8502 31 00 00 8541 40 90 00». Йдеться про сонячні батареї для виробництва електричної енергії, теплові насоси (ґрунтові, водні, повітряні), вітрогенератори.

У результаті ухвалення законопроекту фізичні особи, які придбали електромобілі або обладнання, що працює на відновлюваних джерелах енергії або устаткування для виробництва альтернативних видів енергії з відновлюваних джерел енергії, матимуть можливість компенсувати за рахунок податкової знижки до 15% від їх вартості і не платитимуть акцизний податок (для електромобілів).

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що надання громадянам можливості компенсувати частину вартості електромобіля і обладнання для виробництва альтернативних видів енергії з допомогою механізму податкової знижки має стимулювати отримування легальних доходів і декларування їх, тобто охочим придбати екологічно чистий транспорт треба буде відмовитися від зарплати «в конвертах». Усі ці пільги, за задумом авторів законопроекту, мають проіснувати до 2020 року. Якщо його, звісно, ухвалять народні депутати як закон.

Правда України

leave a reply: