Україна не ставить питання про членство у «Вишеградській групі» – посол у Чехії

Посол України у Чехії Євген Перебийніс вважає, що для Києва співпраця з «Вишеградською четвіркою» є надзвичайно важливою.

«По-перше, там наші друзі, наші сусіди, а по-друге, як створювалася «Вишеградська четвірка»? Вона створювалася, як механізм, як проект, який мав допомогти цим чотирьом країнам інтегруватися до європейських структур – до ЄС, НАТО й інших організацій. Фактично майже 25 років тому, коли створювалася «Вишеградська четвірка», вони перебували приблизно у тій ситуації, в якій сьогодні ми. Вони хотіли стати членами ЄС. І для того, щоб проводити необхідні реформи, підготовку, їм потрібна була оця співпраця чотирьох, щоб не придумувати велосипед, а користуватися досвідом одне одного, спільно це робити», – сказав Перебийніс в інтерв’ю Радіо Свобода.

Він зазначив, що «Вишеградська четвірка» – це «квартет лобістів», і квартет країн, які можуть нам допомогти якимось досвідом».

При цьому, зазначає Євген Перебийніс, членство України у «Вишеградській групі» наразі не на часі.

«Сьогодні так питання не стоїть. Сьогодні є формат співпраці «Вишеградська четвірка» плюс Україна. Він розвивається на різних напрямках, абсолютно практичних напрямках. Тому я не знаю, чи постане питання про розширення. Це, звичайно, питання до країн «Вишеградської четвірки», чи вони будуть готові це зробити», – зазначив посол України у Чехії.

До «Вишеградської групи» входять Угорщина, Чехія, Словаччина та Польща. 

leave a reply: