Сирійські повстанці залишили останній район міста Хомса, яке перейшло під урядовий контроль

У Сирії остання група противладних повстанців та їхніх родин залишила останній утримуваний ними район міста Хомса в західній частині Сирії. В перебігу останньої фази евакуації, що тривала два дні, з району Аль-Ваер автобусами вивезли близько 700 повстанців, а загалом майже 3 тисячі людей.

Місто Хомс, що було одним із осередків противладного повстання проти президента Сирії Башара аль-Асада, останні чотири роки перебувало в облозі урядових сил, які відтак перебрали контроль над містом.

Останніми місяцями тисячі повстанців і членів їхніх родин так само залишили свої рідні міста й села на заході Сирії, що тривалий час були в облозі й під обстрілами урядових сил, не маючи перспективи воєнної перемоги в цих місцевостях, за домовленостями з урядом. Тепер влада Сирії контролює всі головні міста країни.

У відповідь таку саму евакуацію, але у значно менших масштабах пережили прихильники Асада, що жили в кількох містечках і селах, які були в облозі сил повстанців – ті так само пропустили крізь свої лави своїх противників із родинами.

Але серед опозиції цю угоду критикують, називаючи її примусовою депортацією. Евакуйовані прихильники опозиції переважно перебралися до контрольованої повстанцями провінції Ідліб на північному заході Сирії, біля кордону з Туреччиною, або до міста Джарабулус на півночі Сирії, теж на турецькому кордоні й підконтрольному опозиції.

leave a reply: