«Опозиційний блок» піде до КСУ через закон про мовні квоти на ТБ – заява

«Опозиційний блок» заявляє, що має намір звернутися до Конституційного суду України через ухвалений 23 травня парламентом закон про мовні квоти на телебаченні. Таку заяву політична партія оприлюднила на своєму сайті.

«Ухвалення закону про мовні квоти на телебаченні – це новий наступ на права і свободи громадян». «Опозиційний блок» почав збір підписів під зверненням до Конституційного суду з вимогою визнати цей закон як такий, що не відповідає Конституції», – йдеться у заяві.

23 травня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект, що встановлює обов’язкову частку україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах в обсязі 75%.

Згідно із законом, передачі, фільми й новини, виконані українською мовою, мають становити не менше ніж 75% загальної тривалості передач і фільмів у кожному із проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менше ніж 50% ефіру українською мовою.

За невиконання вимог телерадіокомпанія сплачує штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.

Закон набуде чинності через чотири місяці від дня його опублікування.

Закон вносить зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення», «Про культуру» та «Про засади державної мовної політики».

8 листопада 2016 року набули чинності законодавчі зміни, відповідно до яких частка пісень державною мовою в ефірі радіостанцій має становити не менше від 25% (упродовж першого року) у проміжках часу між 07:00 і 14:00 і між 15:00 та 22:00, а частка ведення передач українською мовою має становити не менше як 50%.

leave a reply: