Нападник у Нью-Йорку готовий визнати себе винним, щоб уникнути смертної кари

Адвокати громадянина Узбекистану Сайфулло Саїпова, який 31 жовтня 2017 року в Нью-Йорку свідомо вбив автомобілем вісім людей, заявили, що їхній клієнт готовий визнати себе винним і погодитися на довічне ув’язнення, щоб уникнути смертної кари.

Захисники 29-річного чоловіка, який на законних підставах живе у США, зробили таку пропозиції в окружному суді Мангеттена 17 січня, коли прокурори попросили призначити на квітень 2019 року розгляд справи за звинуваченнями Саїпова у вбивстві та тероризмі.

Прокурори заявили, що поранені під час нападу та родичі жертв найгіршої від вересня 2001 року атаки мають «сильне бажання закрити» цю справу. Адвокати Саїпова вказали, що найшвидшим шляхом до цього є згода обвинувачення на запропоновану угоду.

«Урядове рішення не вимагати смертної кари призведе до негайного закриття справи без потреби для громадськості та жертв неодноразово переживати страшну подію», – твердять захисники.

Прокурор Мангеттена Джеффрі Берман має ухвалити рекомендацію щодо того, чи вимагати для Саїпова смертної кари. Право на остаточне рішення з цього питання має міністр юстиції США Джефф Сешнс. Обидва ці представники американської влади призначені президентом Дональдом Трампом, який раніше в мережі Twitter заявив, що Саїпов заслуговує на смертну кару.

29-річний Сайфулло Саїпов визнав, що до нападу його надихнула діяльність екстремістського угруповання «Ісламська держава». Саме це угруповання 3 листопада назвало Саїпова «солдатом халіфату».

31 жовтня 29-річний Сайфулло Саїпов на орендованому пікапі на великій швидкості понад кілометр проїхав доріжкою для перехожих і велосипедистів, збиваючи людей, а потім врізався у шкільний автобус і з вигуками «Аллаху акбар» і пейнтбольним і пневматичним пістолетами в руках побіг вулицею, після чого поліція відкрила по ньому вогонь і поранила його, а відтак затримала. Внаслідок наїзду 8 людей загинули, серед них п’ять громадян Аргентини і один Бельгії; ще 11 людей поранені.

leave a reply: