Отруєння Скрипаля є частиною стратегії Росії з метою розділити Захід – голова Пентагону

Отруєння Росією колишнього розвідника у Великобританії є частиною стратегії Кремля з метою розділити Захід, здійснивши таємну операцію і посіявши сумнів щодо відповідального за такі дії, заявив міністр оборони США Джим Маттіс 27 березня у Вашингтоні.

Інцидент у Солсбері є «досить очевидним» використанням Росією «зброї масового знищення», сказав Маттіс. А відмова президента Росії Володимира Путіна від відповідальності за, як висловився очільник Пентагону, «замах на вбивство» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії не можна сприймати всерйоз.

Він заявив, що нинішня поведінка Росії є частиною очевидних дій Москви, які вона почала ще у 2014 році стосовно України.

«Вони знімають шеврони з військової форми, йдуть до Криму і кажуть, що не мають жодного відношення до того, що відбувається з сепаратистами на сході України. Не уявляю, як вони можуть таке казати прямо в очі», – додав Маттіс.

Він також зазначив, що Росія «намагається зруйнувати єдність західного альянсу, НАТО», підтримуючи сумніви і суперечки про те, хто несе відповідальність за її дії. Водночас Маттіс сказав, що Росія, як і раніше «може бути партнером Європи», але додав, що Москва натомість «вирішила стати стратегічним конкурентом».

Заява міністра оборони США з’явилася наступного дня після того, як понад два десятки країн у всьому світі оголосили про висилку 144 російських дипломатів через «справу Скрипаля», до якої, як наполягає сама Москва, вона не має жодного відношення.

Сергій Скрипаль та його дочка Юлія були госпіталізовані 4 березня у британському Солсбері. Слідчі вважають, що їх отруїли виробленою в Росії нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

leave a reply: