В ДПСУ розповіли про перешкоди російських дипломатів при спробі вивезти команду судна «Норд»

У Державній прикордонній службі України розповіли про те, які перешкоди чинили російські дипломати при невдалій спробі незаконно вивезти з України членів команди затриманого судна «Норд» із окупованого Криму.

Як заявив у низці інтерв’ю речник ДПСУ Олег Слободян, представники російського дипкорпусу не давали прикордонникам доступу до мікроавтобусів, у яких перебували члени команди.

«Фактично зачинили автобус і не давали можливості навіть поспілкуватися, аргументуючи це своїм дипломатичним статусом і тим, що автомобілі огляду не підлягають», – сказав він в ефірі «Громадського радіо».

«Членів екіпажу тримали закритими в мікроавтобусах, не давали прикордонникам до них доступу. Ця ситуація тривала майже до півночі і вирішалася під ранок», – повідомив він в ефірі телеканалу «112 Україна».

Слободян підтвердив попереднє повідомлення ДПСУ, що російські дипломати намагалися вивезти до Росії членів команди, кримчан, які є громадянами України, за недійсними документами – довідками про повернення до Росії, виданими на їхні імена як російських громадян.

За словами речника, члени команди, яких прикордонники не пропустили за цими документами через державний кордон, повернулися разом із російськими дипломатами до Харкова.

Раніше 8 квітня в Державній прикордонній службі України повідомили, що припинили спробу російських дипломатів незаконно вивезти до Росії членів команди затриманого судна «Норд».

За повідомленням, команда судна «Норд», яке затримали українські прикордонники 25 березня в Азовському морі, спробувала покинути територію України ввечері 7 квітня через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка», що на Харківщині. Вивезти команду за межі України намагалися представники генерального консульства Росії під прикриттям свого імунітету.

Під час прикордонного контролю особи, які їхали у двох автомобілях із дипломатичними номерами Росії як пасажири, замість паспортних документів пред’явили посвідки на повернення до Росії. Але співробітники Держприкордонслужби під час перевірки встановили, що власниками документів є члени команди судна «Норд» і що ці особи є громадянами України. Тобто, наголосили в ДПСУ, на паспортний контроль вони пред’явили документи, які не дають права для перетину кордону.

«За спробу порушення державного кордону на осіб складено протоколи за ч. 1 ст. 204-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Зважаючи на те, що громадяни України не мали належних документів для перетину кордону, їх не пропущено через державний кордон та повернуто в тил України», – мовилося в повідомленні.

Члени команди судна перебували в Україні, чекаючи на допит у Службі безпеки України 10 квітня у кримінальній справі проти їхнього капітана. За повідомленнями, в них забрали незаконно видані їм в окупованому Криму російські паспорти.

6 квітня Херсонський міський суд узяв під варту до 31 травня капітана судна «Норд» із окупованої Керчі Володимира Горбенка з правом внесення 35 240 гривень застави. Пізніше адвокат повідомив, що за моряка внесли заставу, його мають звільнити з-під варти після Великодніх свят, у вівторок, 10 квітня.

Також 6 квітня Приморський районний суд Маріуполя оштрафував вісьмох членів екіпажу.

Державна прикордонна служба України заявила, що затримала 25 березня в Азовському морі судно під прапором Росії, зареєстроване в окупованому українському Криму, з 10 людьми на борту, у всіх були паспорти громадян Росії, видані в Керчі. У ДПСУ зазначили, що судно порушило порядок виїзду з окупованої території України. Його відконвоювали до Бердянська. Пізніше суд арештував судно.

Прокуратура Криму заявила, що порушила кримінальне провадження за фактом виходу рибальського судна «Норд» із закритого Києвом порту окупованої Керчі.

Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила підозру Володимирові Горбенку, капітанові судна «Норд», який, як і інші члени екіпажу, є громадянином України, незважаючи на незаконну видачу їм російською владою паспортів громадян Росії. Йому інкримінують порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. У прокуратурі додали, що за вчинення цього злочину передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

3 липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування всіх портів окупованого Росією Криму.

Україна не визнає російського громадянства, яке Москва примусово надала мешканцям Криму після окупації півострова, і документів про нього. Мешканці Криму, що мали українське громадянство на час окупації, залишаються громадянами України, незалежно від отримання російських паспортів.

У Росії, яка, всупереч міжнародному праву, вважає Крим «своїм», заявили, що Федеральна служба безпеки порушила проти Держприкордонслужби України кримінальну справу за статтею про «викрадення судна повітряного чи водного транспорту» у зв’язку з затриманням судна «Норд».

leave a reply: