Британська преса назвала ймовірного отруювача Скрипаля

Британське видання The Sunday People, посилаючись на джерела у поліції, повідомляє, що напад на колишнього полковника ГРУ Росії Сергія Скрипаля та його доньку міг здійснити колишній офіцер ФСБ «Гордон».

Видання пише, що цей 54-річний чоловік використовує ще кілька імен, серед який і «Михайло Савіцкіс». За інформацією The Sunday People, британська поліція вважає, що агент вже повернувся до Росії й, імовірно, у британців ніколи не буде можливості допитати його. Також нібито поліція вважає, що в отруєнні Сергія Скрипаля діяла група з шести осіб.

Про «Гордона» стало відомо після 5-годинного допиту перебіжчика з Росії – колишнього майора КДБ Бориса Карпічкова. Саме він і надав британському виданню Sunday People інформацію. За його словами, Гордон колись був його підлеглим, діяв під прикриттям бізнесмена в сфері безпеки, отримавши колись диплом юриста  Ризького університету. 

«Він був дуже розумною, освіченою, амбітною і безжальною людиною» – сказав Карпічков.

Він стверджує, як пише видання, що «Гордон» входить в число офіцерів чиннного резерву ФСБ, які здійснюють спеціальні операції.

Лондонська поліція поки не підтверджує цю інформацію.

У Лондоні наполягають, що Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», виробленою в Росії. Посол Британії в ООН Карен Пірс також заявила, що в 2013 році російські спецслужби зламали електронну пошту Юлії Скрипаль.

Москва звинувачення в причетності до нападу заперечує. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 14 квітня заявив, що під час нападу використовувалася речовина BZ, яка знаходиться на озброєнні у Британії та США. Міжнародні експерти цю інформацію не підтверджують.

Сергій та Юлія Скрипаль були виявлені непритомними в місті Солсбері 4 березня. Після кількох тижнів лікування 33-річну Юлію Скрипаль  виписали з лікарні. Її батько залишається в лікарні, він вийшов з критичного стану. 

leave a reply: