На Ямалі заявили, що не взяли до уваги два клопотання про помилування Сенцова – ЗМІ

Комісія Ямало-Ненецького автономного округу з питань помилування не прийняла дві заяви щодо ув’язненого українського режисера Олега Сенцова від його матері Людмили та архієпископа Сімферопольського та Кримського УПЦ КП Климента. Про це 15 серпня повідомила прес-служба губернатора округу.

«Підтверджуємо, що в комісію з питань прощання надійшли дві заяви, але обидві – не від Олега Сенцова. Клопотання про помилування має бути написано особисто Сенцовим, тому ці документи до розгляду не взято», – цитує повідомлення «Інтерфакс».

У комісії уточнили, що клопотання від матері Сенцова та архієпископа Климента були написані на ім’я президента Росії.

8 серпня Климент відправив звернення у комісію про помилування Ямало-Ненецького автономного округу Росії з проханням підтримати та прискорити розгляд заяви Людмили Сенцової про помилування її сина, повідомила вчора Кримська правозахисна група.

Перед цим російський адвокат Микола Полозов та віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявили, що інші звільнені внаслідок помилування Володимиром Путіним українці не надсилали йому особисто прохань про це.

У липні стало відомо, що мати Сенцова надіслала президентові Росії прохання помилувати сина. 14 серпня в ЗМІ оприлюднили відповідь Кремля, який заявляє, що процедура помилування починається з особистого клопотання засудженого. Остаточне ж рішення про помилування ухвалює президент Росії.

Читайте також: У правозахисній організації «Агора» прокоментували ймовірність, що Сенцов попросить про помилування

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані разом із ще двома громадянами України представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

leave a reply: