Ходорковський припинив фінансування «Центру управління розслідуваннями» після загибелі журналістів у ПАР

Михайло Ходорковський прийняв відставку головного редактора «Центру управління розслідуваннями» Андрія Коняхіна та припинив фінансування проекту.

Він пояснив це тим, що на ЦУР частково лежить відповідальність за загибель в Південноафриканській республіці російських журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка. Там вони знімали фільм саме для Центру.

Читайте також: «Група з розслідування обставин загибелі російських журналістів у ЦАР повідомила нові деталі​»

У своїй заяві Ходорковський зазначив, що суттєвою помилкою під час підготовки до поїздки журналістів до Африки стало обрання фіксера – людини, яка мала допомагати їм на місці.

За словами російського політика, розслідування загибелі росіян продовжується, і веде його не пов’язана з ЦУР команда журналістів. Він очікує отримати висновки до кінця року.

Ходорковський припускає, що Джемаль, Радченко і Расторгуєв стали жертвою спланованої операції.

Сам Андрій Коняхін також пообіцяв шукати причетних до вбивства журналістів, однак вже як незалежний кореспондент. Про це він заявив 29 серпня, коли повідомив про припинення діяльності «Центру управління розслідуваннями».

30 липня Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка вбили невідомі у Центральноафриканській Республіці. Знімальна група приїхала в ЦАР для створення документального фільму про російських найманців з групи «Вагнера».

В «Центрі управління розслідуваннями», який був журналістським проектом Михайла Ходорковського, заявили, що вважають сумнівною версію влади ЦАР про причетність до вбивства членів ісламістського альянсу «Селека». Версія про грабіж також викликала в редакції заперечення.

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CJP) вимагає від влади Центральноафриканської Республіки, Росії й ООН негайно провести ретельне і прозоре розслідування вбивства журналістів.

Речник Організацій Об’єднаних Націй заявив, що миротворча місія ООН у Центральноафриканській Республіці допомагає національним органам розслідувати вбивство.

leave a reply: