Війна в Сирії: Путін, Роухані та Ердоган зустрічаються для переговорів

Президент Росії Володимир Путін, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та президент Ірану Хасан Роугані зустрінуться в Тегерані 7 вересня. Зустріч буде присвячена можливому спалаху насильства в Сирії, де армія президента Башара Асада планує атакувати останній регіон, контрольований повстанцями – провінцію Ідліб.

Голови трьох держав спробують досягнути домовленості, яка б дозволила уникнути кровопролиття, коли сили Асада почнуть наступ на регіон. 30 серпня влада Сирії підтвердила, що має такі наміри.

Ідліб межує з Туреччиною. Зараз там перебувають десятки тисяч представників опозиції. За оцінками, серед них близько 10 тисяч бойовиків, пов’язаних з «Аль-Каїдою». Також у провінції проживає близько трьох мільйонів цивільних – багато хто з них перебрався до Ідлібу з інших частин Сирії.

Читайте також: «Ердоган: у сирійському Ідлібі може початися «різанина»

Для уряду Сирії та Росії, яка його підтримує, провінція має стратегічне значення, адже вона прилягає до провінції Латакія – основної цитаделі сімейства Асад, де розташована найбільша авіабаза росіян на сирійській території.

Туреччина підтримує низку груп повстанців у провінції, однак не так давно заявила, що найбільше угруповання – афілійована з «Аль-Каїдою» «Організація за звільнення Шаму» (колишній «Фронт Ан-Нусра») – це «терористичне угруповання», яке має бути ліквідоване.

Представники Кремля також висловлювалися за «ліквідацію терористів», проте, як заявляли російські військові, вони вважають за потрібне відділити бойовиків-екстремістів від повстанців, що мають підтримку Туреччини.

Росія надає режиму Асада підтримку, зокрема й у вигляді авіації, з 2015 року. Наразі вона відправила десять військових кораблів та два підводні човни до узбережжя Сирії.

Раніше Сполучені Штати застерігали Башара Асада, що зреагують, якщо він використовуватиме хімічну зброю. За припущеннями, сирійський режим вже вдавався до такого кроку раніше.

Читайте також: «Трамп застерігає Росію й Іран від «серйозної гуманітарної помилки» в Сирії»

В ООН і Держдепартаменті США раніше заявляли, що побоюються гуманітарної катастрофи в Ідлібі в разі початку наступу.

За припущенням ООН, близько 800 тисяч мирних жителів Ідлібу можуть бути змушені залишити свої будинки в разі масштабних бойових дій. 

Внаслідок війни в Сирії від 2011 року вже загинули понад 400 тисяч людей, мільйони залишилися без домівок.

leave a reply: