NYT: Скрипаль допомагав іспанським спецслужбам у боротьбі з «російською мафією»

Колишній офіцер російської розвідки Сергій Скрипаль, якого отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок» у Великій Британії в березні, консультував правоохоронні служби Іспанії, що займалися боротьбою з російською організованою злочинністю. Інформацію про це з посиланням на джерело в іспанському уряді опублікувала The New York Times.

За даними газети, Скрипаль також працював останнім часом із чеською й естонською розвідками.

Точні дати і теми розмов на цих зустрічах невідомі – ця інформація засекречена, повідомив співрозмовник газети.

Консультантом того ж підрозділу іспанської поліції, що бореться з російськими кримінальними структурами, був і Олександр Литвиненко, колишній офіцер ФСБ Росії, отруєний у Лондоні в 2006 році радіоактивним полонієм.

У середині 90-х років полковник ГРУ Сергій Скрипаль працював при російському посольстві в Мадриді під прикриттям військового аташе. Саме там, як випливає з матеріалів його судової справи, його завербувала британська розвідка. У 2004 році він був заарештований у Москві і через шість років звільнений у рамках обміну шпигунами.

Напередодні британська прокуратура опублікувала фото підозрюваних в отруєнні Скрипаля і його дочки Юлії – Олександра Петрова і Руслана Боширова. Лондон видав європейські ордери на їх арешт.

США, Франція, Німеччина і Канада підтримали позицію Британії про причетність Росії до замаху. Голова британської делегації при ООН Карен Пірс, виступаючи в Раді безпеки, дала зрозуміти, що Лондон розглядає можливість запровадження нових санкцій проти Москви. Російська влада причетність до отруєння Скрипалів відкидає.

leave a reply: