Паспорт одного з «туристів у Солсбері» Петрова вказує на причетність до спецслужб – Bellingcat

У паспорті Олександра Петрова, одного з підозрюваних в замаху на Скрипалів, є ознаки його роботи на російські спецслужби – таку інформацію наводить проект розслідувань Bellingcat.

Спираючись на базу російської Федеральної міграційної служби, розслідувачі Bellingcat зазначають, що Руслан Боширов і Олександр Петров отримали свої паспорти в 2009 році, про попередні документи, які засвідчували б їхні особи, немає інформації.

Читайте також: «Це просто вірусна реклама собору в Солсбері»: соцмережі про «камінг-аут» росіян Петрова і Боширова​»

«Це дозволяє припустити, що обидва імені – імовірно, прикриття для оперативників однієї з російських секретних служб. Принципово важливо, що паспорт принаймні одного з чоловіків містить різноманітні позначки «надзвичайно секретно» – згідно з інформацією від щонайменше двох джерел, з якими консультувався Bellingcat, такі позначки зазвичай використовують для працівників секретних служб та оперативників вищого щаблю», – стверджують автори розслідування.

На файлі з даними Петрова зазначено «Свідчень не надавати». Така ж позначка – на порожньому бланку його біографії.

Читайте також: «Російські шпигуни більше схожі на трієчників, ніж на Бонда – Браудер​»

За даними реєстрації на рейс із Москви до Лондона, номери паспортів Боширова і Петрова закінчуються майже однаковим набором цифр – 294 і 297 відповідно.

Також розслідувачі звертають увагу на те, що база ФМС не містить даних про будь-які інші внутрішні чи закордонні паспорти, які видавалися Петрову і Боширову.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей стверджує, що вони є офіцерами російської військової розвідки. У прокуратурі 5 вересня заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення.

За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російським паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказів проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлені сліди «Новачка».

Читайте також: «Підозрювані в замаху на Скрипалів заявляють, що їздили до Солсбері дивитися на собор​»

13 вересня президент Росії Володимир Путін заявив, що названі Британією підозрювані насправді є цивільними.

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали це «інформаційною маніпуляцією».

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого. Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.

leave a reply: