В умовах окупації неможливо провести чесні вибори – Волкер

Вибори, оголошені угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», є цілком нелегітимними. Про це заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер під час форуму «Ялтинська економічна стратегія» (YES) 15 вересня.

«Вони (вибори – ред.) суперечать Мінським домовленостям, їм немає місця в Конституції України. В умовах окупації неможливе вільне та чесне проведення виборів. Люди повинні мати різні точки зору, вони повинні бути в безпеці», – зазначив Волкер.

За його словами, США підтримують проведення легітимних місцевих виборів для встановлення легітимних місцевих органів влади, але наразі на окупованих територіях немає умов для їхнього проведення.

Також дивіться: Не може бути виборів на окупованій території – екс-посол США в Росії про Донбас

7 вересня в угрупованні «ДНР» назвали нового лідера – ним став «голова парламенту» Денис Пушилін. Попередній ватажок угруповання Олександр Захарченко 31 серпня загинув унаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька.

7 вересня також стало відомо, що угруповання «ДНР» призначило «вибори» свого лідера на 11 листопада. Рішення про проведення 11 листопада виборів «глави» і «депутатів» напередодні ухвалили і в угрупованні «ЛНР».

Це суперечить Мінським угодам, згідно з якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, у відповідності до українського законодавства і за стандартами ОБСЄ.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, що у випадку проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».

leave a reply: