Через напад на журналістку під ГПУ відкрили провадження, нападницю затримали – поліція

Поліція Києва повідомила, що почала кримінальне провадження за фактом нападу на знімальну групу одного з телеканалів під час акцій протесту під будівлею Генеральної прокуратури України в Києві.

Дії зловмисників правоохоронці кваліфікують як перешкоджання професійній діяльності журналістів, мовиться в повідомленні.

Потерпілих провели до Печерського управління поліції для написання заяви про вчинення злочину та надання пояснень відносно події, що сталася.

А через якийсь час поліція Києва також повідомила, що жінку, яка під час прямого ефіру вдарила журналістку, доставили до управління поліції, з нею проводять слідчі дії.

Раніше 17 вересня під час прямого включення на акції біля будівлі Генеральної прокуратури України невідомі кидали яйця у знімальну групу телеканалу, жінка вдарила журналістку в обличчя. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, потерпіла – кореспондентка телеканалу «NewsOne».

Акція, що переросла в сутички з правоохоронцями, мала на меті виступ на захист громадянина Росії, якого Україна видала до його країни як розшукуваного через Інтерпол. Унаслідок сутичок, за повідомленнями МВС, потерпіли 7 працівників поліції. Кореспондент Радіо Свобода з посиланням на медиків повідомив, що по медичну допомогу звернулися також понад 20 учасників акції, що потерпіли головно від подразливого газу, який застосувала поліція.

Справа чоловіка, інгуша за національністю Тімура Тумгоєва, розглядалася з 2016 року, коли він прибув до України і був уперше затриманий, але потім звільнений із-під варти на час розгляду справи.

Деякі правозахисники і активісти стверджують, що його видача стала порушенням законодавства. У ГПУ наголошують, що видача була виправдана і відповідала законові, Тумгоєв, який воював у Сирії на боці екстремістських ісламістських угруповань, сам це визнавав, він використав усі можливості для оскарження, включно зі зверненням до Європейського суду з прав людини, який не знайшов підстав забороняти видачу.

Також активісти стверджують, посилаючись на слова очільника так званого «батальйону імені Шейха Мансура», неофіційного добровольчого збройного формування, що бере участь у протистоянні російській агресії на сході України, що Тумгоєв воював там у перебігу розгляду його справи, а відтак Україна «видала добробатівця». У ГПУ звертають увагу, що ніякого підтвердження участі Тумгоєва в АТО немає, і він сам чи його захист про це не заявляли.

Тумгоєва видали російським силовикам 12 вересня.

leave a reply: