У Києві представили «Білу книгу» підтримки ветеранів бойових дій та їхніх родин

Консорціум неурядових організацій представив у Києві 18 вересня аналітичну збірку «Біла книга: аналіз системи державної підтримки ветеранів та їх родин в Україні». Зібрані у ній пропозиції, рекомендації, наробки програм автори найближчим часом обіцяють передати на розгляд урядові.

«Біла книга» – це опис напрацювань та пропозицій громадських організацій та спілок ветеранів бойових дій до уряду, щоб створити єдину систему державної допомоги ветеранам та членам їхніх родин, повідомила керівник неурядової організації «Юридична сотня» та Проектного офісу зі створення міністерства у справах ветеранів Леся Василенко. За її словами, над концепцією міністерства та над «Білою книгою» працювали представники більш як 100 громадських, волонтерських, ветеранських організацій з усіх регіонів України.

«Ми пропонуємо створити єдину інформаційно-аналітичну систему соціальної підтримки та комунікацій «е-ветеран», складовою якої буде електронна база даних ветеранів. Також ми вважаємо, що держава має забезпечити соціальну та професійну адаптацію ветеранів, відновлення їхнього фізичного та психічного здоров’я тощо», – наголосила Василенко, коментуючи для Радіо Свобода питання щодо напрямків «ветеранської» державної політики.

«Юридична сотня», низка ветеранських організацій вважають, що влада не має гаяти час і повинна створити міністерство у справах ветеранів як єдиний державний орган, який працюватиме з учасниками бойових дій та їхніми родинами. Рішення про створення такого міністерства Верховна Рада України ухвалила 27 лютого 2018 року.

14 березня парламентський комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю проголосував за створення міжвідомчої робочої групи для напрацювання пропозицій щодо утворення міністерства у справах ветеранів.

За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, станом на 1 січня 2018 року кількість ветеранів війни в Україні перевищила 1 мільйон осіб, повідомила Василенко.

leave a reply: