Євросоюз: Британія має визначитися з пропозиціями щодо виходу

Лідери Євросоюзу зажадали від прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей якомога швидше викласти позицію з ключових пунктів переговорів про вихід країни з об’єднання, таких, як торговельні відносини з Євросоюзом і режим кордону між Ірландією і Північною Ірландією після виходу Сполученого Королівства з ЄС. Заяви такого змісту пролунали 20 вересня на саміті ЄС в австрійському Зальцбурзі, повідомляє Reuters.

Проект представника ЄС на переговорах щодо Brexit Мішеля Барньє передбачає, що Північна Ірландія фактично залишається в Митному союзі і єдиному ринку ЄС, оскільки між Ірландією і Північною Ірландією не буде митного кордону. Лондон не згоден з таким варіантом, оскільки, на думку Мей, це означало б встановлення митних кордонів вже всередині самої Британії, між Північною Ірландією та іншою частиною Сполученого Королівства.

Офіційним днем виходу Великої Британії зі складу Євросоюзу є 29 березня 2019 року, після цього почнеться так званий «перехідний період», який триватиме до 2021 року. У липні британський уряд представив проект угоди про вихід з ЄС, згідно з яким країна продовжить слідувати стандартам ЄС в багатьох економічних питаннях і отримає право на необмежену торгівлю сільськогосподарськими товарами на Європейському єдиному ринку.

Євроскептики розкритикували цей проект як занадто «м’який» і невигідний для Лондона. Частина соратників Мей із Консервативної партії тепер, за повідомленнями ЗМІ, готують її відставку. З іншого боку, лунають голоси і про необхідність провести повторний референдум і переглянути рішення про вихід Британії з ЄС.

leave a reply: