Крим: адвокати арештованого активіста Бекірова планують звернутися до ЄСПЛ

Адвокати кримськотатарського активіста Едема Бекірова заявляють про намір звернутися в Європейський суд з прав людини для звільнення його з-під арешту.

«Звернулися до лікарів на підставі тих документів, які нам привезли родичі, нам необхідно від лікарів отримати найголовніше, що у нього тяжкий стан, що він з його захворюваннями не може перебувати в СІЗО. І ми маємо намір звернутися до ЄСПЛ з 39 статтею вплинути на цю ситуацію, коли Європейський суд може ухвалити екстрені рішення. Нагальність полягає в тому, що незворотні наслідки можуть бути. Якщо ми зараз це не зробимо, може бути летальний результат», – заявив у коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії адвокат Іслям Веліляєв.

Напередодні адвокат Олексій Ладін заявив, що рішення підконтрольного Кремлю Київського районного суду Сімферополя про арешт кримськотатарського активіста Едема Бекірова може призвести до «найсумніших наслідків, аж до смерті підзахисного».

За словами адвоката, Бекіров є інвалідом першої групи, в нього – цукровий діабет, ампутована нога, і він потребує постійного догляду, який неможливо забезпечити в рамках слідчого ізолятора.

Бекірова підозрюють у тому, що він нібито зберігав і передавав боєприпаси (вибухівку і патрони) в сумці, загальна вага якої, на думку слідчого ФСБ і опитування таємного свідка, становить 14 кілограмів, повідомив адвокат.

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя 13 грудня заарештував Бекірова на два місяці. Таким чином він буде перебувати за ґратами до 11 лютого 2019 року. Міністерство закордонних справ України висловило «рішучий протест» у зв’язку з рішенням суду і закликало звільнити активіста.

Російські силовики затримали жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова на в’їзді в анексований Крим вранці 12 грудня. Відомо, що він прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Пізніше його доставили в будівлю ФСБ Росії в Сімферополі.

На засіданні суду, який обирав йому запобіжний захід, Бекірову стало зле.

 

 

leave a reply: