Боєць-доброволець через суд довів факт участі в бойових діях на Донбасі

У Дніпрі боєць-доброволець Олександр Писаревський через суд домігся визнання факту його участі в бойових діях на Донбасі. Рішення, ухвалене Бабушкінським районним судом Дніпра, було оприлюднене 12 лютого.

Олександр Писаревський довів у суді свою участь у бойових діях упродовж 2014–2015 років у складі групи «Сармат» підрозділу «Січ» Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» та полку «Дніпро-1». Суд узяв до уваги слова свідків, довідки керівництва полку «Дніпро-1», Штабу національного захисту Дніпропетровської області, «Правого сектору» тощо.

Рішення вже набрало законної сили. 

Колишній боєць Олександр Писаревський подав позов до суду, щоб набути статусу учасника бойових дій ще 10 квітня 2018 року. Судове засідання кілька разів відтерміновували. 

 

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода 12 лютого юрист Володимир Плетенко, визнання факту участі в бойових діях – це перший крок до набуття статусу УБД. «Законодавець досі не врегулював питання щодо статусу добровольців. Ми знову подаватимемо заяви до різних органів, щоб бійця визнали учасником бойових дій, – до Міноборони, МВС, СБУ, Служби у справах ветеранів», – сказав Радіо Свобода юрист «Правозахисної групи «Січ» Володимир Плетенко.

У червні 2016 року Дніпропетровська обласна рада ухвалила рішення про визнання бійців добровольчих формувань, що не входять до ЗСУ, МВС, Нацгвардії, які є жителями області, на регіональному рівні та вирішила створити комісію із надання їм статусу бійців-добровольців АТО. За рішенням обласної ради, бійцям-добровольцям, які проживають в області, надають відповідні посвідчення. Також для них передбачать соціальні пільги. Рішенню обласної ради передував пікет бійців кількох добровольчих підрозділів.

Однак визнання добровольцем на регіональному рівні не означає надання статусу учасника бойових дій.

leave a reply: