НБУ не хоче відміняти індивідуальні ліцензії для здійснення валютних операцій

НБУ

Національний банк лібералізував видачу індивідуальних ліцензій громадянам для здійснення деяких валютних операцій.

Про це йдеться в постанові Нацбанку від 24 липня №479 “Про внесення змін до положення про порядок видачі Національним банком індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України”.

Цією постановою удосконалено порядок видачі зазначених ліцензій фізичним особам – резидентам.

Передбачено, що українець, який під час перебування за кордоном відкрив банківський рахунок і розмістив на ньому валютні цінності, після повернення на батьківщину повинен отримати відповідну валютну ліцензію: не пізніше 2 років з дати його повернення в Україну (якщо перебування за кордоном тривало не менше 183 днів підряд); не пізніше 2 місяців з дати його повернення в Україну (якщо перебування за кордоном тривало менше 183 днів підряд).

Крім того, громадянин, який змінив свій статус з нерезидента на резидент, також повинен отримати валютну ліцензію протягом 2 років з дати зміни такого статусу.

Протягом зазначених строків фізична особа має право розміщувати валютні цінності на такому рахунку без ліцензії.

Також збільшено термін дії ліцензії з 1 року до 3 років (для фізичних осіб, які не є підприємцями).

Коментуючи постанову, заступник голови НБУ Олег Чурій зазначив, що створюються цивілізовані умови для українців, які працювали за кордоном.

“Визначені реальні терміни для подовження/отримання валютної ліцензії. У перспективі зароблені фізичними особами за межами нашої держави кошти зможуть без всяких перешкод повернутися в Україну”, – підкреслив він.

За його словами, іншим аспектом є це сприяння рееміграції населення в Україні.

Як повідомляло агентство, обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в січні-березні скоротився на 33% до 1034 млн доларів.

Джерело: Інсайдер Україна

Правда України

leave a reply: