Восени 2015 року дуже хворий генпрокурор Віктор Шокін, швидше за все, залишить своє крісло

Шокін

У Генпрокуратурі чекають великих змін. Наші співрозмовники в оточенні генпрокурора Віктора Шокіна стверджують, що восени їх шеф, швидше за все, залишить своє крісло.

“Він серйозно хворий. Я так розумію, ще при його призначенні було обумовлено, що він працює до осені, а потім дає дорогу молодим. Він подасть у відставку у вересні – першій половині жовтня”, – сказав нам один з помічників генпрокурора.

Але це не єдиний сценарій можливої відставки Шокіна. У парламенті триває збір підписів за його відставку. За словами нардепа від “Самопомочі” Єгора Соболєва, зараз під проектом постанови про відставку генпрокурора підписалися 109 нардепів.

Проект постанови у повному складі підписали фракції “Самопомочі”, “Радикальної партії”, 22 депутати від “Народного фронту” (в основному – нардепи, які орієнтуються на першого віце-спікера Андрія Парубія), а також 13 нардепів з фракції “Блоку Петра Порошенко” (БПП).

Якщо Соболєв і компанія зберуть ще 41 голос, питання про відставку Шокіна буде винесене на розгляд Верховної Ради. Депутати планують на найближчому засіданні Ради добрати відсутні підписи.

Така активність нардепів привернула увагу Адміністрації Президента.

“У Президента (Петра Порошенка) нам чітко дали зрозуміти, що якщо члени нашої фракції не припинять підписуватися під проектом Шокіну, то БПП ініціює точно такий же збір підписів за відставку Арсена Авакова (міністр внутрішніх справ, отримав посаду за квотою “НФ”, – ред.)”, – розповів один з керівників фракції “НФ”.

При цьому, в ГПУ теж ні на хвилину не припиняється підкилимна боротьба між заступниками генпрокурора.

В кінці липня перший заступник генпрокурора Володимир Гузир подав у відставку. Його місце зайняв Юрій Севрук, який довгий час працював під керівництвом Гузиря.

“Я його (Севрука) дуже поважаю як професіонала. Він молодий, трохи старший того ж Сакварелідзе, але вже встиг багато зробити”, – сказав колишній перший заступник генпрокурора Володимир Гузир.

При цьому, прокурори з протиборчого табору, Давид Сакварелідзе і Віталій Касько, свої посади зберегли. Хоча Касько в кінці липня не виключав, що його звільнять.

Доля Каська прояснилася 30 липня після зустрічі Віктора Шокіна з представниками посольства США Крістофером Смітом і Джеймсом Прайсом. На цій зустрічі генпрокурор пообіцяв, що передасть під управління Віталія Каська управління з розслідування корупції службовими особами, які займають особливо відповідальне становище.

Раніше цим напрямком займався перший заступник генпрокурора. Здавалося б, з новими повноваженнями Віталій Касько повинен був збільшити свій вплив в ГПУ.

Але становище Касько і Сакварелідзе в ГПУ продовжує залишатися хитким. Так, 13 серпня Віктор Шокін перерозподілив обов’язки між своїми заступниками.

Він, як і обіцяв, передав Віталію Каську слідство по корупції особливо відповідальних чиновників. Але процесуальне керівництво у цих справах буде курирувати заступник генпрокурора Олег Заліско.

Тобто, для здійснення слідчих дій підлеглі Віталія Касько повинні будуть отримувати санкції прокурорів Олега Заліско. Це суттєво обмежить поле діяльності Касько.

Також Віталій Касько не буде відповідати за представництво ГПУ в судах по цивільних позовах – ці функції теж передані Заліско.

“По суті – це “підстава” для Касько, тому що він позбувся повноважень по представництву в судах у цивільних позовах. А він дуже ефективно працював в цьому напрямку. Наприклад, повернув у держвласність держдачу в Сухолуччі. Замість цього Касько буде курирувати слідство по VIP-корупції. Але за новим КПК головні повноваження – не у слідчих, а у процесуальних керівників, які будуть підкорятися Заліско”, – вважає керівник громадської організації Віталій Шабунін.

Повноваження Сакварелідзе при перерозподілі обов’язків не змінилися. Він як і раніше відповідає за реформу прокуратури і курує слідство у справах про корупцію в ГПУ.

Таким чином, від перерозподілу обов’язків, в першу чергу, виграв Олег Заліско. До речі, його у прокуратурі прийнято вважати протеже групи “Приват” Ігоря Коломойського.

Поки Віталій Касько розбирається з новими обов’язками, Давид Сакварелідзе віддувається за результати своєї роботи.

На початку серпня щодо Сакварелідзе була розпочата службова перевірка. За її результатами, Юрій Севрук доручив грузинському експату усунути порушення, які виникли при підготовці тестових завдань для проведення конкурсів з відбору місцевих прокурорів.

“В ході перевірки спливла маса порушень. Я вже не кажу про елементарні помилки у завданнях, головне, що тести чомусь розробляла маловідома харківська громадська організація, хоча у нас в Академії МВС є багато фахівців”, – розповів один з помічників Шокіна.

Але позиція ГПУ не знайшла розуміння у посольства США. У відповідь на заяви Севрука, на офіційному сайті посольства був розміщений коментар тимчасового повіреного у справах США в Україні Брюса Донахью.

“США мають намір надавати підтримку Давиду Сакварелідзе і висловлюють йому повну довіру”, – сказано в повідомленні.

В оточенні Шокіна впевнені, що його заступники вже почали підготовку до битви за його посаду.

Один з радників генпрокурора сказав, що після відставки Шокіна, посольство США постарається пролобіювати на посаду генпрокурора Віталія Касько.

“Як і Сакварелідзе, Касько користується підтримкою США, але його перевага в тому, що він українець. А Сакварелідзе буде його першим заступником”, – сказав співрозмовник ПравдаUA.

Зазначимо, раніше Касько в коментарі спростовував, що отримав посаду за протекцією посольства США. А також запевняв, що не прагне на посаду генерального прокурора України.

Схоже, амбіції стати головним у ГПУ має ще один заступник генпрокурора Анатолій Матіос, який курує Військову прокуратуру.

“Команда Матіоса почала робити заміри медійного поля. Вивчають його впізнаваність”, – розповіло джерело в ГПУ.

Слабким місцем Матіоса в боротьбі за крісло генпрокурора може стати те, що у 2010-2012 роках він працював заступником головного контрольного управління Адміністрації Президента. Тоді очолював АП Сергій Льовочкін.

На момент здачі матеріалу з Анатолієм Матіосом зв’язатися не вдалося.

У той же час, в оточенні Віктора Шокіна вважають, що найбільш прийнятним для Президента Петра Порошенка його наступником стане Юрій Севрук.

Таким чином, восени до всіх політичних драм (зміни до Конституції, місцеві вибори, ротації в Кабміні) може додатися ще одна – битва за крісло генпрокурора.

Правда України

leave a reply: