Депутати Верховної Ради України таки ухвалили зміни до Податкового кодексу

podatkovyi-kodex

Після численних сигнальних голосувань, нарад у кабінеті спікера і двох перерв, депутати Верховної Ради України ухвалили зміни до чинного Податкового кодексу. Як повідомляє наш кореспондент, за документ за основу і в цілому проголосував 251 парламентар. Даному рішенню передувала робота у спеціально створеній спікером робочій групі.

Жодного голосу не віддали фракції Радикальної партії і «Батьківщини».

Відтак, згідно з останніми правками комітету з питань податкової та митної політики, які були озвучені з трибуни головою комітету Ніною Южаніною, ставки акцизного податку на спирт та алкоголь збільшуються на 50%, на пиво – на 100%, на вина, крім натуральних виноградових, на 100%, а на слабоалкогольні напої – на 300%. Збільшення акцизу на тютюнові вибори і тютюн у документі передбачено на рівні 40%, а адвалорну ставку залишити без змін. Акциз на паливо збільшать на 13%, щоправда з 1 квітня 2016 року.

«З метою врегулювання питання щодо спеціального оподаткування ПДВ аграріїв пропонується запровадити розподіл сум ПДВ у пропорції, яка залежить від виду сільгосппродукції , що реалізується підприємством, а саме: при реалізації зернових і технічних культур, а також великої рогатої худоби та молока – 15% на спеціальні рахунки сільгосппідтриємств, а 85% зараховується на основний електронний рахунок, з якого після подачі декларації по спецрежиму задекларовані суми ПДВ перераховуються до бюджету, а зайво перераховані повертаються», – деталізувала один із суперечливих пунктів щодо оподаткування аграріїв Южаніна.

При цьому при реалізації іншої сільськогосподарської продукції такий розподіл сум складатиме 50 на 50%, додала голова комітету.

В аграрному питанні комітет також підтримав пропозицію Миколи Княжицького, що полягає у продовженні пільги на ПДВ на один рік.

Крім цього, документом пропонується встановити єдиний соціальний внесок на рівні 22% зі зниженням порогу річних доходів для «спрощенців» до 5 мільйонів гривень. А ставку на доходи фізичних осіб пропонується встановити в розмірі 18% (Для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%).

Єдина пропозиція, яка залишилась неузгодженою комітетом, за словами Южаніної, стосувалась встановлення рентної плати за видобування газу суб’єктами господарської діяльності.

«Пропонується залишити 70% для всієї спільної діяльності», – сказала вона.

Закон набирає чинності з дня набрання чинності закону про бюджет на 2016 рік, але не раніше 1 січня. Втім, до цього комітет спільно з головним юридичним управлінням ще проведуть його техніко-юридичне опрацювання.

17 грудня спікер парламенту Володимир Гройсман заявив, що народні депутати погодили можливість коригування чинного Податкового кодексу з метою з метою збалансування бюджету на наступний рік.

Ухвалення бюджету також міститься у порядку денному депутатів на 24 грудня.

Правда України

leave a reply: