Посіпака януковича Станіслав Березкін обікрав українців на 11 мільярдів гривень

berezkin-yanek

Державні банки-кредитори олійного гіганта «Креатив» можуть втратити мільярди гривень у разі банкрутства фірми через неузгоджені дії самих банків, йдеться у журналістському розслідуванні.

Це може статися у разі виведення основного активу – Кіровоградського заводу з переробки соняшнику – зі складу групи «Креатив». Рішення щодо цього активу зараз ухвалює кредитний комітет «Укргазбанку» після того, як банк виставив права вимоги на цей актив на продаж 3 грудня та отримав одну заявку від конкурента «Креативу».

«Кіровоградський завод є основним активом всієї групи. Відповідно, якщо він піде з групи, то фактично група розвалиться і вона ніколи не зможе повернути свої борги», – вважає інвестбанкір з Concorde Capital Олександр Паращій. Він вважає, що всім держбанкам необхідно було б об’єднати зусилля і тоді б шанси на повернення кредитів значно збільшилися б.

Станом на початок 2015 року частка кредитів «Креативу» в державних банках становила майже 80% або понад 11 мільярдів гривень. Так, майже 7 мільярдів компанія винна «Ощадбанку», 2,5 мільярда – «Укрексімбанку», 2 мільярди – «Укргазбанку».

Побоювання щодо намірів групи «Креатив» виникли після того, як вона несподівано змінила власників у вересні 2015 року. Під час зміни власників на складах зникло майно, яке було під заставою у приватних банків – кредиторів компанії на суму 3 мільярди гривень. Приватні банки наразі намагаються відсудити свої кошти.

Компанія «Креатив» раніше належала сім’ї представника Партії регіонів Станіслава Березкіна, та набрала кредитів на 600 мільйонів доларів за часів президентства Віктора Януковича.

У разі неповернення грошей держбанкам, вони муситимуть просити Національний банк про рекапіталізацію – тобто, неповернений борг «Креативу» ляже на плечі платників податків, говорить Олександр Паращій.

Новий акціонер «Креативу» Рисбєк Токтомушев не захотів надавати пояснень щодо боргів компанії.

Правда України

leave a reply: