Грецькі акціонери можуть ліквідувати український Universal Bank

UniversalBank

Вчора відбулася зустріч представників грецького Eurobank EFG із керівництвом НБУ. На ній представники грецької сторони заявили про те, що змушені будь-яким шляхом вийти з України, і це погоджено з центробанком ЄС.

Universal Bank − «дочку» грецького Eurobank − виставлено на продаж уже кілька років. Необхідність виходу з України пояснюється просто: європейський банківський регулятор вимагає від установ, які ведуть бізнес у таких країнах, як Україна, підвищеної докапіталізації самої материнської структури. Це обумовлено в останніх вимогах нормативних рекомендацій «Базель ІІІ». У такій же ситуації − більшість банків із материнськими структурами в ЄС.

За нашою інформацією, банк уже кілька разів був на межі продажу, але НБУ не дозволяє продати його українським акціонерам, пояснюючи, що Україні потрібні іноземні інвестори. Банкіри розповідають, що греки навіть пропонували віддати ключі від банку Гонтаревій і залишити країну. Але вони не можуть цього зробити, тому що зазнають репутаційних втрат.

Нацбанк вимагає або продажу банку іноземному інвестору, або його докапіталізації. Але в Греції і в самого Eurobank дефіцит ліквідності, вони не можуть дозволити собі підтримувати установу повною мірою. Втім у вимогах того ж Базеля зазначено, що поки дочірній банк вивчають інвестори, вимоги до материнської структурі залишаються щадними. Тобто у грецьких акціонерів немає необхідності віддавати банк якомога швидше і за будь-яку ціну.

Ситуація, коли НБУ не надає дозволу на купівлю банку, не нова. Керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман згадує, що точно так само НБУ не дозволяв придбати Universal Bank Миколі Лагуну влітку 2014-го. 18 серпня 2014 року Eurobank Ergasias SA заявив про підписання угоди з групою українського Дельта Банку відносно продажу ПАТ Universal. Однак, оскільки регулятор не затвердив цю угоду, грецький банк вирішив розірвати договір із групою Дельта Банку.

За нашими даними, до банку приглядалися й інші інвестори, але Нацбанк усім відмовив у погодженні продажу.

Активи групи у ПАТ Universal Bank та в інших українських бізнесах оцінювалися в 107 млн євро. Микола Лагун планував придбати банк з активами на загальну суму в 95 млн євро. Фінансовими радниками операції виступали VTB Capital і Baker&McKenzie.

«НБУ міг відмовити в узгодженні операції за умов претензій до акціонера чи покупця, або непрозорості капіталу», − перераховує Ерік Найман.

Глава компанії Wiseman Rose Сергій Креймер вказує, що раніше греки планували вийти, надавши банку підтримку борговими облігаціями на близько 100 млн євро. Це робило угоду більш вигідною для інвесторів. Однак тепер умови змінилися, і грецькі інвестори хочуть вийти без надання додаткової підтримки банку.

«Зрозуміло, що НБУ пріоритетно ставиться до банків із європейським капіталом, і до банків, які представляють банківські групи. НБУ не хоче їх відпускати, тому що ймовірність довнесення капіталу в українські «дочки» значно вища, ніж така ймовірність в українського інвестора», − пояснює Микола Лагун, який все ще розглядає Universal Bank як об’єкт для купівлі. Він вважає, що в крайньому випадку грецькі акціонери можуть подати в НБУ заяву на самоліквідацію банку.

У жовтні 2015 року Universal Bank провів розміщення цінних паперів на суму в 1,9 млрд гривень. Було проведено приватне розміщення простих іменних акцій. Згідно з даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, фінансові ресурси, залучені від розміщення акцій, планується направити на створення запасу ліквідності на випадок подальшої девальвації гривні, збільшення розміру регулятивного капіталу після визнання збитків внаслідок погіршення якості кредитного портфеля, підвищення розміру регулятивного капіталу після визнання збитків від девальвації гривні та приведення економічних нормативів у відповідність з вимогами НБУ. Всього докапіталізація склала 163,9% від статутного капіталу.

Самі греки не раз заявляли, що докапіталізація є для них проблемою. Тому Forbes допускає, що 1,9 млрд гривень, на які було докапіталізовано банк, надав інвестор, із яким укладено «джентльменську угоду» до отримання всіх дозволів регуляторів. Інвестор міг внести кошти, необхідні для докапіталізації банку, щоб Universal міг виконувати всі нормативи НБУ в поточному періоді.

Правда України

leave a reply: