Подолати корупцію в Україні зможе спеціальний міжнародний трибунал

korupcia

Подолати корупцію в Україні в умовах, коли система суду і прокуратури вважаються наскрізь корумпованими, можна лише створивши спеціальну організацію, яка мала б ознаки міжнародного трибуналу.

Про це пише Джош Коген, колишній співробітник Агентства США з міжнародного розвитку USAID, який займався менеджментом економічних реформ в державах колишнього СРСР, передає «Голос Америки» з посиланням на The Foreign Policy.

«Хоча громадськість продовжує вимагати, щоб влада реально боролася з корупцією, представники« старої гвардії »в уряді та парламенті продовжують боротися … з змінами на кожному кроці. Так що можна зробити в такій ситуації? На диво, найкориснішим для України прикладом могла б стати маленька й далека від України центральноамериканська країна Гватемала », – зазначив Коген.

Експерт звертає увагу на досвід роботи Міжнародної комісії проти безкарності в Гватемалі (International Commission Against Impunity in Guatemala).

Цій установі, створеній спільними зусиллями уряду країни і ООН, було надано унікальні повноваження, а уряд фактично відмовився від частини суверенних повноважень задля надання CICIG реальних повноважень для ефективної боротьби з корупцією.

В результаті, CICIG від початку своєї роботи у 2006-му році розслідувала більш 200 справ про корупцію на вищих щаблях влади і висунула звинувачення проти 160 діючих і колишніх чиновників.

Серед притягнутих до відповідальності: впливові бізнесмени, колишні генерали, колишні міністри оборони і внутрішніх справ, колишні керівники поліції, колишній президент і навіть чинний на той момент президент.

Експерт вважає, що в Україні агентство повинне почати працювати з мандатом мінімум на 5 років, повинна оновлюватися автоматично, за винятком припинення повноважень агентства спеціальним законом. А США і західні донори повинні заздалегідь профінансувати перші 5 років роботи організації.

Крім того, на думку Когена, агентство повинне отримати повноваження прокуратури.

Правда України

leave a reply: