Наприкінці минулого року відбулися зміни у сфері проведення державної реєстрації транспортних засобів

reestracia-auto

Наприкінці минулого року відбулися зміни у сфері проведення державної реєстрації транспортних засобів. Зокрема, було прибрано з переліку документів, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, довідку-рахунок. Замість явно корупційного документу дозволили укладати договори купівлі-продажу транспортних засобів безпосередньо в сервісних центрах МВС, які завірятимуть адміністратори цих Центрів без сплати додаткових зборів.

Правда й тут одразу не обійшлося без «ложки дьогтю». При купівлі нових автомобілів в автосалонах, продавці оформляли довідку-рахунок, як документ, що посвідчував правомірність придбання автомобіля. Це дозволяло не укладати договори купівлі-продажу авто, які необхідно було посвідчувати у нотаріуса. Така послуга нотаріуса вартує не менше 1% вартості транспортного засобу. Прибравши із переліку документів довідку-рахунок, Уряд забув подбати про покупців нових автомобілів і альтернативи для них не придумав. Однак пізніше цей недолік було виправлено і автосалонам надано право укладати договори купівлі-продажу автомобілів та самостійно їх посвідчувати.

В результаті, враховуючи, що вартість довідки-рахунку становила від 800 до 2000 грн., ціна реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів зменшилася саме на таку суму.

Отже, щоб зареєструвати автомобіль, новому автовласнику потрібно оплатити послугу з реєстрації транспортних засобів (для автомобілів, виробництва країн СНД – 152,63 грн., для авто іноземного виробництва – 190,15 грн.), вартість номерних знаків – 135 грн. та вартість бланку свідоцтва про реєстрацію автомобіля – 114 грн.

Реєстрація автомобілів в органах МВС здійснюється згідно «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів…» (далі – Порядок). Для того, щоб зареєструвати придбаний транспортний засіб, необхідно звернутися у будь який сервісний центр МВС (незалежно від місця реєстрації нового чи старого власника авто) із заявою. Крім заяви потрібно буде надати документи, які посвідчують особу заявника, а також документи, що підтверджують правомірність отримання транспортного засобу.

Так, раніше найпоширенішим правовстановлюючим документом на придбаний автомобіль була довідка-рахунок. Як альтернативу використовували договори купівлі-продажу, які посвідчувалися нотаріусами. Зараз же замість довідки-рахунку, безпосередньо у сервісному центрі МВС можна укласти договір купівлі-продажу, який безкоштовно посвідчується адміністратором цього центру.

Крім вищезазначених документів потрібно подати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копію реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою уповноваженого органу МВС про зняття транспортного засобу з обліку. Втім, якщо автомобіль знімається з обліку одночасно з постановкою «на номери» наступним власником, копія реєстраційної картки не потрібна.

Після засвідчення договору купівлі-продажі співробітники центру надання послуг МВС за вашими даними оформляють заяву та перевіряють за базами даних обтяження. З заявою та техпаспортом треба підійти до експерта, щоб той перевірив номерні агрегати автомобіля. У випадку, якщо все гаразд, користувач оплачує послуг МРЕВ (стандартні як і при звичайній реєстрації) і може обирати номерні знаки.

Після цього видається нове свідоцтво про реєстрацію ТЗ (техпаспорт), а також автомобільний номер. На всі процедури (за відсутності черг) треба витратити півтори-дві години часу.

Багато сьогоднішніх автовласників йдуть на аферу і погоджуються на так звану купівлю-продаж автомобіля по довіреності або просто отримавши техпаспорт (про це можете прочитати у статті «Купівля автомобіля за гендовіреностю чи техпаспорту»). Основними аргументами погодження на такі угоди є велика вартість реєстрації авто в сервісному центрі та необхідність довго стояти у чергах. Однак, як бачимо, зареєструвати автомобіль досить легко, і вартість цієї процедури не захмарна – до 500 грн. Важливим плюсом офіційної реєстрації автомобіля є можливість хоч якось перевірити його історію (чи не перебуває він під заставою, чи не розшукують його, чи дійсно його власником є особа, яка продає автомобіль тощо).

Правда України

leave a reply: