Як авіакомпанії визначають ціну своїх квитків для пасажирів

aviakvytky

У світі великих перевізників часта зміна тарифів називається системою управління доходами, завдяки якій компанії можуть максимізувати свій прибуток. В даний час авіаоператори використовують досить складне програмне забезпечення, яке обчислює вартість квитків, враховуючи безліч факторів. Як же виглядає цей процес?

Насправді так було далеко не завжди. Раніше авіакомпанії були змушені працювати на дуже жорсткому ринку, який регулювався урядами різних країн. Подібні підходи не дозволяли істотно підвищувати тарифи на перельоти. Втім, у сучасний економічних реаліях жорсткої конкуренції така тактика дуже популярна.

Компанії намагаються обійти конкурентів і утриматися на ринку, тому змушені використовувати системи, які в режимі реального часу змінюють ціни на квитки. Саме через це вартість польотів на короткі відстані, що користуються популярністю, можуть коштувати майже стільки ж, скільки і подорожі в далекі країни.

Вартість квитків залежить від безлічі факторів. Перш за все, від пункту призначення. Наприклад, рейс “Лондон-Майорка” цікавий для туристів. Це означає, що ціни на місця будуть високими з самого старту продажів. А ось вартість бізнес-рейсу “Лондон-Франкфурт”, швидше за все, спочатку буде невисокою, щоб забезпечити заповнюваність літака. Але тим, хто купуватиме квиток в останній день, загрожує досить значна переплата.

Крім того, за допомогою спеціальних алгоритмів, компанії визначають пасажирів, які, з великою часткою ймовірності, в обмін на компенсації або додаткові бонуси, захочуть перебронювати свій квиток на більш пізній термін. Таким чином перевізники вивільняють місця для пасажирів, які готові заплатити більше. Авіакомпанії прагнуть знати про пасажирів якомога більше, щоб робити їм вигідні пропозиції і забезпечувати себе прибутком.

Так, наприклад, відбувається розподіл місць в літаку на класи. У компаній немає чіткого сегментування. Як тільки місця одного класу повністю розкуповуються, тут же збільшуються ціни на квитки іншого класу.

Крім того, останнім часом оператори зосередилися на додаткових послугах для пасажирів. Плата стягується, наприклад, за вибір місць в літаку. Подібна опція вже стала джерелом додаткового доходу.

Втім, багато компаній все ж вважає за краще не перестаратися з механізмами підйому цін, оскільки це може негативно позначитися на бренді і ставленні до нього пасажирів. Деякі перевізники, наприклад, використовують аукціони для того, щоб розпродавати місця, що залишилися. Це дозволяє зберегти хороші відносини з клієнтами і, разом з тим, дізнатися, скільки вони готові віддати за преміальні квитки.

Ще один спосіб, який застосовують для збереження позицій на ринку – схема “фірмових тарифів”, які вже включають додаткові послуги.

Крім цього, перевізники розробляють різні програми, які миттєво сповіщають пасажирів про зміни тарифів і вигідних цінах. А ще – дозволяють прогнозувати передбачувану вартість перельоту. Такі системи працюють на основі алгоритмів і статистики за кілька років.

Очікується, що технології штучного інтелекту та інші інновації будуть активно використовуватися авіакомпаніями найближчим часом. Це допоможе суттєво покращити і полегшити процес бронювання. А, крім того, зробити його ефективнішим.

Правда України

leave a reply: