Amnesty International закликає російську владу звільнити активіста Караметова

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає російську владу негайного звільнити 76-річного жителя Криму, який страждає хворобою Паркінсона і затриманого за одиночний пікет Сервера Караметова.

Затримання літнього громадянина зі слабким здоров’ям і його арешт – новий «гротескний приклад» дій російської влади проти активістів з представників кримських татар, заявила глава представництва Amnesty International в Україні Оксана Покальчук. 

За її словами, Караметова потрібно звільнити негайно і беззастережно. 

Сервер Караметов проводив одиночний пікет під будівлею підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму, де слухалася справа заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Щодо Караметова склали два адміністративних протоколи. Один – за «порушення порядку проведення одиночних пікетів», другий – за «опір співробітникам поліції».

Підконтрольний Кремлю Залізничний суд Сімферополя 9 серпня присудив активіста Серверу Караметову 10 діб адміністративного арешту за «опір співробітникам поліції».

Сервера Караметова затримують в анексованому Криму вже не вперше. У День пам’яті жертв геноциду кримських татар 18 травня його затримали російські силовики після того, як він прийшов на площу у Сімферополі з кримськотатарським прапором і портретами своїх батьків, які стали жертвами депортації 1944 року. За три години його відпустили після складання адміністративного протоколу.

leave a reply: