Турчинов: Україна не постачала зброю і військові технології до Північної Кореї

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявляє, що підприємства українського оборонного й авіакосмічного комплексу не постачали зброю і військові технології до Північної Кореї.

За його словами, інформація в іноземних ЗМІ щодо передачі «Південмашем» ракетних технологій до Північної Кореї є неправдивою.

«Україна не постачала ракетні двигуни і будь-які ракетні технології до Північної Кореї. Вважаємо, що ця антиукраїнська кампанія спровокована російськими спецслужбами для прикриття своєї участі в північнокорейських ядерних та ракетних програмах», – йдеться в коментарі секретаря РНБО.

Він наголосив, що Україна вважає владний режим Північної Кореї «тоталітарним, небезпечним та непередбачуваним, і підтримує всі санкції проти цієї країни».

«Так само, як і санкції проти Російської Федерації, режим якої дедалі більше стає схожим на північнокорейський», – сказав Турчинов і додав, що з початку агресії Росії проти України у 2014 році «Київ повністю припинив постачання зброї, військової техніки і військових технологій до Росії».

Американське видання The New York Times 14 серпня повідомило, що успіх запусків ракет Північною Кореєю став можливим через закупівлі на чорному ринку двигунів, ймовірно, з українського заводу.

В оприлюдненому розслідуванні видання цитує експерта з ракет із Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Ельмана, який заявляє, що «цілком імовірно, що ці двигуни надходили з України, – ймовірно, незаконно». «Найбільше питання в тому, скільки у них є і чи допомагають українці зараз. Я дуже переживаю», – сказав експерт.

За його словами, слідчі ООН з’ясували, що шість років тому Північна Корея намагалася викрасти ракетні таємниці з українського комплексу. І як вважають слідчі, у період після революції в Україні Пхеньян зробив нову спробу.

Як пише NYT, минулого місяця «Південмаш» заперечував, що бореться за виживання і продає свої технології за кордон, зокрема до Китаю. На сайті компанії вказано, що вона не бере і не братиме участі в «передачі потенційно небезпечних технологій за межі України».

У виданні зазначають, що американські слідчі не вірять у це заперечення, хоча кажуть, що немає ніяких доказів того, що уряд президента Петра Порошенка, який нещодавно відвідував Білий дім, знав чи контролював те, що відбувається усередині комплексу.

Видання також цитує Ельмана, який не виключає, що російське ракетне підприємство «Енергомаш», яке має сильні зв’язки з українським комплексом, відігравало роль у передачі технології двигунів RD-250 Північній Кореї. Він зазначив, що такі двигуни могли зберігатися на складах у Росії.

 

leave a reply: