Суд обрав колишньому заступникові голови МВС особисте зобов’язання у «справі рюкзаків»

Солом’янський районний суд Києва обрав особисте зобов’язання як запобіжний захід іще одному підозрюваному в так званій «справі рюкзаків МВС» у причетності до розтрати понад 14 мільйонів гривень Сергієві Чеботарю, який у час тих подій був заступником міністра внутрішніх справ.

Як і син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександр, що теж є підозрюваним у цій справі, Сергій Чеботар має здати закордонні паспорти і взяти на себе низку зобов’язань. Але, на відміну від Авакова-молодшого, Чеботареві не призначили носіння браслета електронного спостереження.

Дещо раніше цей же суд так само обрав особисте зобов’язання як запобіжний захід для Олександра Авакова. За рішенням суду, Олександр Аваков має утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними у провадженні, прибувати за кожним викликом детектива, прокурора або суду, не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований і проживає, без дозволу детектива, прокурора або суду, повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання і роботи, а також здати на зберігання до ДМС паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд із України, і носити електронний засіб контролю.

Після цього рішення прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Снєгирьов заявив, що питання про електронний браслет, який передбачений рішенням суду, вирішать пізніше окремо, бо таких браслетів не вистачає.

Прокуратура просила суд застосувати щодо підозрюваних арешт із можливістю внесення застави у 5 мільйонів гривень. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявляли, що загальна сума застави трьом підозрюваним у справі мала б скласти 14 мільйонів гривень, розтрату яких їм інкримінують: 5 мільйонів для Олександра Авакова, ще 5 для Сергія Чеботаря і 4 мільйони для ще одного підозрюваного, пов’язаного з фірмою-переможцем тодішнього тендеру на постачання рюкзаків.

Національне антикорупційне бюро України 31 жовтня провело обшуки в рамках розслідування можливої розтрати державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ для бійців у зоні АТО, в результаті низки обшуків за підозрою в розтраті понад 14 мільйонів гривень затримали трьох людей: колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря, представника фірми-переможця тендеру на постачання рюкзаків і ще одну «приватну особу», як назвали сина міністра внутрішніх справ України Олександра Авакова. За даними НАБУ, у 2015 році ці особи були причетні до закупівлі коштом Міністерства внутрішніх справ рюкзаків за ціною, суттєво вищою від середньоринкової. За даними досудового розслідування, товар не був поставлений вчасно і до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС, внаслідок чого державі було завдано збитків у розмірі понад 14 мільйонів гривень.

Олександр Аваков назвав цю справу політичною. Так само й Міністерство внутрішніх справ України, до якого Олександр Аваков формально не має стосунку, назвало «політичними, а не юридично обґрунтованими» дії НАБУ, а міністр Арсен Аваков заявив, що його син не причетний до розтрати бюджетних коштів.

leave a reply: