Мюллер звинувачує Манафорта в спробі тиску на свідків з компанії, яка допомагала просувати інтереси Януковича

Спеціальний прокурор США Роберт Мюллер звинувачує колишнього голову президентської кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта в спробі тиску на свідків. 

У клопотанні до суду від 4 червня Мюллер заявив, що Манафорт кілька разів намагався зв’язатися з двома представниками компанії The Hapsburg Group – компанії, з якою він працював до 2014 року, щоб просувати інтереси колишнього президента України Віктора Януковича.

Згідно з клопотанням, Федеральне бюро розслідувань США має документи, заяви і телефонні розмови, які вказують на спробу контакту із потенційними свідками в лютому, що є порушенням вимог звільнення Манафорта з-під арешту. 

У зв’язку з цим Мюллер просить суд скасувати чи переглянути рішення відправити екс-голову кампанії Трампа під домашній арешт до початку судових слухань. 

Читайте також – Перші арешти Мюллера: що далі?

30 жовтня 2017 року Міністерство юстиції США оприлюднило висунені політтехнологу Полу Манафорту і його парнеру Річарду Ґейтсу обвинувачення загалом у 12 випадках правопорушень. В обвинувальному акті йшлося, що Манафорт і Ґейтс у період принаймні з 2006 до 2015 року заробили в результаті їхньої роботи в Україні десятки мільйонів доларів і з метою приховати ці суми протягом 2006-2016 років відмивали ці кошти через численні компанії, партнерства і банки у США й інших країнах. Обидва це заперечують. Їх відправили під домашній арешт.

Читайте також: Суд у США відмовився закрити справу проти Манафорта

До цього Манафарт повідомив, що добровільно зустрівся з прокурорами Міністерства юстиції та агентами ФБР в липні 2014 року, за три роки до призначення Роберта Мюллера, щоб обговорити «політичні консультації» в Україні. Манафорт стверджував, що тоді докладно розповів про свою діяльність в Україні, про відносини з дипломатами в Києві і офшори на Кіпрі. Але, за словами Манафорта, ці «угоди» не мали ніякого зв’язку з президентськими виборами 2016 року чи Дональдом Трампом. 

Нині у США триває розслідування ймовірного втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року.

leave a reply: