Болгарія: парламент затвердив план з відновлення російського ядерно-енергетичного проекту

Болгарський парламент затвердив план відновлення будівництва атомної електростанції «Белене» через п’ять років після того, як цей російський проект був зупинений через фінансові проблеми й побоювання щодо занадто високого рівня енергетичного залежності від Росії. 

Парламент підтримав пропозицію прем’єр-міністра Бойко Борисова розробити план відновлення будівництва заводу на річці Дунай до кінця жовтня. 

Болгарія витратила на цей проект близько 1,8 мільярда доларів, однак у 2012 році уряд наклав мораторій на подальшу роботу під тиском США та Європейського союзу, які закликали обмежити енергетичну залежність від Росії. 

Крім того, Болгарія зупинила проект, тому що не змогла знайти іноземних інвесторів, які готові б були взяти на себе витрати на загальну суму близько 11,8 мільярда доларів. 

Будівництво АЕС «Белене», перерване після розпаду радянського блоку, поновили 2008 року з метою замінити чотири старші енергоблоки АЕС «Козлодуй», які Болгарія мусила вивести з експлуатації за міжнародними угодами. Нині в Болгарії працюють лише два атомні енергоблоки по 1 тисячі мегаватів на АЕС «Козлодуй», яка є єдиною в Болгарії.

Станцію біля міста Белене на півночі Болгарії почали будувати ще в 1980-і роки.

leave a reply: