Роскосмос: отвір у космічному кораблі могли просвердлити в космосі

Отвір у пристикованому до Міжнародної космічної станції російському космічному кораблі «Союз МС-09» могли просвердлити в космосі, заявив 3 вересня голова «Роскосмосу» Дмитро Рогозін, пояснюючи причини зниження тиску повітря на кораблі.

«Перевіряється версія земна. Але є й інша версія, яку ми не відкидаємо: навмисна дія в космосі. Там кілька спроб впливу свердлом», – сказав Рогозін.

За його словами, вплив був «невпевненою рукою».

Падіння тиску повітря на кораблі зафіксували 30 серпня. Огляд показав, що отвір діаметром близько двох міліметрів розташований у російському сегменті станції. Космонавти використали герметик, щоб його закрити. Зниження тиску було незначним і не створювало загрози життю команди МКС.

Речник «Роскосмосу» 4 вересня заявив агентству ТАСС, що державна комісія має закінчити своє розслідування в середині вересня.

Водночас агентство «РИА Новости» з посиланням на свої джерела пише, що отвір був зроблений на Землі. Співробітник, який його створив, ймовірно, побачив помилку й усунув її спеціальним клеєм. Тому брак не побачили під час перевірки герметичності корабля перед запуском і в перші місяці польоту. За даними агентства, пізніше клей висох і відкрив отвір.

Наразі на МКС перебувають троє американців, двоє росіян та один німець. Частина команди прибула на станцію в березні, частина – у червні.

leave a reply: