Уряд Косова схвалив законопроект про перетворення Сил безпеки країни на армію

Уряд Косова схвалив законопроект про поступове перетворення Сил безпеки країни на повноцінну армію.

Міністр сил безпеки Косова Рустем Беріша заявив на засіданні кабінету 13 вересня, що запропонований законопроект «визначає компетенцію, організацію та функціонування Сил безпеки як багатонаціональної професійної сили, що захищає територіальну цілісність та інтереси громадян Косова».

Прем’єр-міністр Рамуш Харадінай сказав, що будь-який крок до трансформації Сил безпеки країни буде здійснюватися «за погодження з нашими стратегічними партнерами в НАТО, насамперед зі США».

Косово вже давно прагнуло перетворити Сили безпеки країни в національну армію, незважаючи на жорстоку опозицію Сербії та меншину етнічних сербів у північній частині країни. План також не мав підтримки західних партнерів Косова.

Посольство США в Косово заявило, що «не було узгоджено час даного оголошення» і дипломатам доведеться «проаналізувати законопроект, щоб зрозуміти його мету і наслідки».

У посольстві також заявили, що зусилля дипломатів останнім часом були зосереджені на нормалізації відносин між Косово та Сербією, які там вважають «найважливішим кроком на шляху прогресу в найближчому майбутньому».

У 2008 році більшість етнічних албанців Косова заявили про незалежність від Сербії, проте Белград, підтримуваний Росією, відмовляється визнати Косово як державу.

У своїй заяві, надісланій електронною поштою на адресу Радіо Свобода, офіційний представник НАТО заявив, що «будь-яка зміна структури, мандата та місії» сил безпеки Косова потребуватиме внесення поправок до конституції, додавши, що альянс підтримує розвиток сил «під їхнім нинішнім мандатом».

Законодавець Ігор Симіч, який представляє у парламенті косовських сербів, попередив, що партія відмовиться від будь-якого плану формування косовської армії.

«Єдине легальне військове утворення в Косові, згідно з Резолюцією Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй № 1244, – це KFOR (миротворча місія під керівництвом НАТО), – зазначив Симіч.

Напередодні рішення уряду президент Косова Хашим Тачі привітав ідею створення національної армії, але лише у партнерстві з НАТО та союзниками країни.

Рік тому Тачи відкликав законопроект про створення національної армії, який вимагав схвалення етнічних меншин Косова, після міжнародного тиску.

Тоді етнічні серби у Косово заявили, що не підтримають зміни.

Вашингтон і західний альянс застерігали, що вони скоротять військову співпрацю, якщо Косово перетворить свої легко озброєні Сили безпеки, підготовлені НАТО, в регулярну армію без зміни конституції та консультацій з усіма групами.

leave a reply: