Прикордонники заявили про «небезпечні маневри» російського корабля в Азовському морі

Держприкордонслужба України заявила про здійснення російськими прикордонниками «небезпечних маневрів» в Азовському морі в безпосередній близькості від судна українських прикордонників.

«У районі Довжанської коси у ході несення служби катер Маріупольського загону морської охорони виявив російський прикордонний сторожовий катер типу «Мангуст». Під час опитування російський екіпаж повідомив, що слідує згідно з завданням, однак після цього змінив курс та вирушив у напрямку українського катера. При цьому він здійснював небезпечні маневри і наблизився на декілька метрів до катера Держприкордонслужби. Росіянам порекомендували змінити курс, на що вони знову відповіли небезпечним маневром, створюючи небезпечні умови навігації. Згодом російський прикордонний сторожовий катер все ж змінив напрямок руху», – ідеться в повідомленні ДПСУ 14 вересня.

Українські прикордонники стверджують, що такими діями екіпаж прикордонної служби ФСБ Росії порушив вимоги Міжнародних правил запобігання зіткненням суден у морі.

Україна працює над тим, щоб інші країни, чиї кораблі російські прикордонники затримували в Азовському морі, долучилися до позову проти Росії, заявив у коментарі Радіо Свобода міністр закордонних справ України Павло Клімкін 14 вересня.

Київ подав позов на дії Росії у рамках конвенції з морського права. Скарга України стосується Азовського та Чорного морів, Керченської протоки та Керченського мосту, будівництво якого Україна вважає незаконним.

leave a reply: