У Косові відбуваються масові протести через можливий обмін територіями із Сербією

Десятки тисяч людей 29 вересня вийшли на вулиці столиці Косова Приштини на знак протесту проти можливого обміну територіями з Сербією. Прибічники косовської партії «Самовизначення», відомої своїми «газовими атаками» в парламенті Косова, тримали плакати та національні прапори сусідньої Албанії на центральній столичній площі Скандербеґ, скандуючи «Жодних торгів територіями країни!».

Президент Косова Хашим Тачі заявляв про «корегування кордону», яке мало б призвести до включення до складу Косова сербської долини Прешево, де переважає албанське за національністю населення.

Косовські та сербські чиновники обговорювали угоду, що має на меті визначити майбутнє територій, де зосереджені етнічні меншини, таких, як долина Прешево, з одного боку, та північ Косова, де живе багато сербів, із іншого.

Частина чиновників у ЄС та США заявляли, що підтримують обмін територіями. Натомість Німеччина та багато аналітиків вказують на вади цієї ідеї як такої, що може відновити старі прикордонні й міжетнічні суперечності на Балканах.

leave a reply: