У Криму ще на 2 місяці продовжили арешт кримськотатарському активісту Бекірову

Суддя підконтрольного Кремлю Київського райсуду Сімферополя Антон Цикуренко продовжив на 2 місяці термін утримання в слідчому ізоляторі кримськотатарському активісту Едему Бекірову, обвинуваченому в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Він залишиться під арештом до 12 серпня. Про це повідомляє проект Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Єдине законне рішення суду, яке стало би балансом між стороною обвинувачення і захистом, це відмова в задоволенні клопотання слідства про продовження арешту в СІЗО і обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Сьогоднішнє рішення загрожує життю мого підзахисного», – заявив адвокат Олексій Ладін.

Слідчий ФСБ Іван Романець аргументував продовження запобіжного заходу Бекірову необхідністю «не менше трьох перевірок показань на місці», висунути Бекірову звинувачення в остаточній редакції і допитати його як обвинуваченого, а також повідомити Бекірову та його захисту про закінчення слідчих дій.

«Сподіваємося, що слідство активно проводитиме ці слідчі дії. Може, через тиждень-два нам оголосять про закінчення слідчих заходів і ми почнемо ознайомлення з матеріалами справи. Чим швидше справа зайде до суду, тим раніше ми зможемо заявити клопотання про зміну запобіжного заходу», – додав адвокат Іслям Веліляєв.

Слідчий Романець заявив, що «слідство не має» матеріалів, які свідчать про те, що Бекірова не можна утримувати в СІЗО за медичними показаннями, і не бачить підстав для скасування обраного запобіжного заходу.

«Я втомився вже боротися з обвинуваченням. Скільки це може тривати? Сил немає. Я не живу в СІЗО; на прогулянку мене не водять – немає умов, у баню мене не водять. Я на унітазі, вибачте, купаюся – це нормальне людське утримання XXI століття?», – заявив Бекіров у суді.

Під час засідання він тримав аркуш паперу з написом: «Спочатку молодь. Потім старих. Тепер жінок. Кого далі? Дітей?». Таким чином він висловив солідарність із кримськотатарською правозахисницею Лутфіє Зудієвою і координатором «Кримського дитинства» Муміне Салієвою, раніше затриманими і оштрафованим за дописи в соцмережах.

Житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров був затриманий російськими силовиками на в’їзді в анексований Крим вранці 12 грудня 2018 року. Він їхав до Криму для відвідин матері та родичів. Підконтрольний Кремлю суд звинуватив його у «зберіганні і передачі вибухових речовин та боєприпасів». Бекіров неодноразово заявляв про свою невинуватість.

leave a reply: