Вимоги МВФ: приватизація 5-ти пріорітетних держпідприємств, активна робота антикорупційної прокуратури і НАБ

МВФ

Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила зміни до меморандуму про співпрацю з Україною після першого перегляду програми кредитування EFF 31 липня, – повідомляє Апостроф з посиланням на текст меморандуму.

Рішення за програмою було прийнято одночасно зі схваленням виділення Україні другого траншу кредиту у розмірі $1,7 млрд.

Початкові умови, висунуті Україні Міжнародним валютним фондом для продовження співпраці і подальшого фінансування, дещо змінилися. Зокрема, були визначені «маяки», тобто – обов’язкові умови для надання третього траншу кредиту у вересні.

Зокрема, серед цих «маяків»: затвердження Кабінетом міністрів плану заходів щодо приватизації п’яти державних підприємств з переліку пріоритетних об’єктів для приватизації; створення спеціалізованого підрозділу антикорупційної прокуратури, робота відповідального за нагляд над розслідуванням Національного антикорупційного бюро; створення умов для повномасштабного функціонування НАБ.

Також встановлені «маяки» на більш пізні терміни. Крім того, на найближчу перспективу для України основним пріоритетом буде відновлення стабільності та довіри у фінансовому секторі.

Зокрема, Міністерство фінансів взяло на себе зобов’язання розробити план щодо поліпшення результатів фінансової діяльності та моніторингу «більшості державних банків».

Пріоритетом буде також забезпечення фінансового оздоровлення НАК «Нафтогаз України». З 2017 року державна підтримка компанії повинна буде здійснюватися у відповідності зі стандартами обліку ESА/GFSM, «коли державна підтримка державних підприємств відображається як поточні субсидії».

Також «Нафтогаз України» повинен перейти до придбання валюти не з резервів Національного банку, а на міжбанківському ринку.

До кінця вересня має бути опублікований діагностичний аналіз дебіторської заборгованості «Нафтогазу». Крім того, до кінця 2015 року Україна пообіцяла утримати дефіцит енергетичної компанії на рівні нижче 3,1% ВВП.

Крім того, до кінця серпня має бути переглянута формула по розподільних рахунках, на які надходить оплата за централізоване теплопостачання. Це буде зроблено з метою включення так званого «коригуючого коефіцієнта» і дозволить «Нафтогазу» поступово збирати оплату заборгованості компаній теплокомуненерго, утворену з 1 листопада 2014 року.

Також до 31 серпня 2015 року уряд України повинен затвердити підзаконні акти, необхідні для застосування нового закону про ринок газу.

Список 10 держпідприємств, які є пріоритетними об’єктами приватизації, повинен бути готовий до 31 серпня. До цієї ж дати Фонд державного майна зобов’язаний затвердити плани дій для п’яти держкомпаній, який будуть приватизовані.

Переговори з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу Україна пообіцяла завершити до кінця вересня, тобто, до періоду виплати $500 млн за євробондами.

«На додаток до наших фінансових зусиль і забезпечення рівня боргу на постійному рівні відповідно до поставленої метою нижче 71% ВВП до 2020 року, ми продовжуємо переговори з кредиторами щодо переоформлення заборгованості, які ми хочемо завершити до кінця вересня 2015 року», – йдеться в документі.

При цьому Україна не має наміру міняти намічених цілей, згідно з якими, зокрема, з кредиторами повинна бути досягнута домовленість про списання 40% боргу. Нагадаємо, що на сьогоднішній день кредитори погодилися на списання лише 5%. «Ми і надалі рішуче налаштовані завершити боргову операцію у відповідності з певними цілями», – сказано в новій редакції меморандуму.

Київ, разом з тим, визнає, що, незважаючи на активні зусилля, «процес реструктуризації боргу просувається повільніше, ніж очікувалося».

«Конструктивна дискусія з утримувачами єврооблігацій державного Укрексімбанку в сумі 1,5 млрд дол США завершилася узгодженим репрофайлінгом цих інструментів 8 липня. Крім того, державний Ощадбанк запропонував 6 липня узгоджену пропозицію по репрофайлінгу єврооблігацій на суму в 1,2 млрд дол США, маючи підтримку більшості у створеному для цієї мети комітеті кредиторів. Ці операції по репрофайлінгу повністю сумісні з цільовими показниками боргової операції, що здійснюється в контексті програми EFF. Ми також досягаємо впевненого прогресу в загальній реструктуризації суверенного боргу, з метою завершити його якомога швидше (як було в спільних заявах створеного для цієї мети Комітету кредиторів 1 і 15 липня)», – йдеться в документі.

На найближчий час, у всякому разі, до чергового перегляду програми співпраці, який відбудеться у вересні, скасування дії спеціального збору на імпорт у розмірі 5% і 10% не планується. Згідно з програмою співпраці з МВФ, Україна лише пообіцяла не вводити нові обмежувальні заходи для стабілізації платіжного балансу та не підсилювати вже існуючі.

Проект держбюджету України, згідно з домовленістю з фондом, буде підготовлений з дефіцитом на рівні 3,75% ВВП.

Наступний перегляд програми і, відповідно, її коректування в залежності від виконання Україною взятих зобов’язань, планується провести у вересні, перед отриманням третього траншу кредиту.

Для отримання останнього траншу МВФ, Україні потрібно було вирішити кілька проблем. По-перше, прийняти кілька законів. По-друге, домовитися з кредиторами про реструктуризацію. У середині липня парламент затвердив три закони, які були обов’язковими для надання траншу. З приводу боргів МВФ пом’якшив позицію ще раніше. У червні представники фонду сказали, що реструктуризація – необов’язкова умова.

Правда України

leave a reply: