Що змінилося в процедурі реєстрації автотранспорту і чи дійсно вона стала доступнішою

reestracia-transportu

В ході реформування МВС Державтоінспекція була ліквідована, а її підрозділи МРЕВ, які займалися видачею прав, реєстрацією / перереєстрацією транспорту, були реорганізовані в сервісні центри. Крім того, з ініціативи керівництва МВС була скасована довідка-рахунок, яка, за твердженням Арсена Авакова, представляла собою багаторічну корупційну складову. Завдяки цьому перереєстрація ТЗ стала набагато дешевше.

Покрокова інструкція перереєстрації автомобіля сьогодні:

1. Для початку треба звернутися до консультанта, повідомивши йому мету свого візиту в сервісний центр (в нашому випадку – для перереєстрації ТЗ), після чого співробітник направить вас до потрібного приймального вікна.

2. Підійшовши до цього вікна, необхідно пред’явити всі документи, які потрібні для такої процедури. Після звірки даних адміністратор видає договір купівлі-продажу і квитанції на оплату перереєстрації.

3. Для зручності банківські установи часто перебувають в одній будівлі з сервісними центрами. Перереєстрація ТЗ сьогодні обійдеться приблизно в 400 грн., Але якщо на авто залишаються колишні номери, вона буде на 100 грн. дешевше.

4. Договір купівлі-продажу видається в трьох примірниках, і на їх заповнення в середньому йде 30-40 хвилин. У договір вносяться дані з паспорта, техпаспорта і ідентифікаційного коду.

5. Потім потрібно провести обов’язковий експертний огляд автомобіля, в ході якого перевіряється відповідність ідентифікаційних номерних знаків (VIN-номера кузова, номера рами і двигуна) з записами в техпаспорті і їх справжність.

6. Якщо авто успішно пройшло перевірку, його допускають до перереєстрації. Продавець і покупець в присутності адміністратора центру підписують заповнений договір купівлі-продажу і здають старі або транзитні номери.

7. Через 15-20 хв після здачі всіх необхідних документів адміністратор видає новому господареві автомобіля техпаспорт і комплект номерних знаків на придбаний транспортний засіб. Процедура перереєстрації завершена.

Багато вітчизняних автомобілісти думають, що в зв’язку з реорганізацією МРЕВ в сервісні центри МВС по суті нічого не змінилося і там їх як і раніше очікують багатолюдні черги, плутанина і заповзятливі співвітчизники, які допомагають за преміальні 2-3 тисячі гривень вирішити всі питання. Як виявилося, ситуація істотно змінилася.

В ході реорганізації кількість колишніх МРЕВ скоротилося практично вдвічі – на сьогодні в Україні функціонує 142 центру замість 238, як було ще рік тому. Втім, в регіонах від цього пересічні автомобілісти більше постраждали: для проведення реєстраційних процедур доводиться їхати в районний центр не один десяток кілометрів, і там все ще можуть бути черги. Для зручності громадян в сервісних центрах з’явилися штатні співробітники, які безкоштовно проконсультують автомобіліста з усіх його питань.

Дійсно, завдяки скасуванню довідки-рахунки процедура перереєстрації транспорту подешевшала на 1,5-2 тис. грн. (Стільки обходилося оформлення цієї «папірці» в торгових компаніях).

Замість неї тепер прямо в сервісних центрах оформляються договори купівлі-продажу. Причому тут цей документ видається абсолютно безкоштовно, тоді як в нотаріальних конторах подібна послуга в середньому коштує 800-1500 грн.

При цьому продавцеві доведеться заплатити ще й немаленькі податки (держмито та прибутковий податок), а також надати додаткові документи: копію свідоцтва про укладення шлюбу, згода одного з подружжя на придбання або відчуження ТЗ та ін. А ось в сервісних центрах нічого подібного не вимагають.

Працівники центру категорично не радять автомобілістам купувати ТЗ шляхом оформлення генеральної довіреності або «по техпаспорту» – справа в тому, що в даному випадку ніяких перевірок не проводиться і, як наслідок, великі шанси стати щасливим власником проблемного авто (краденого, з підробленими ідентифікаційними номерами, автомобіля-двійника і т.п.).

А ось при перереєстрації транспорту в сервісному центрі його обов’язково перевіряють за всіма наявними базами даних, причому не тільки МВС, але і Державно го реєстру обтяжень рухомого майна, що дозволяє виявити лізинговий, кредитний транспорт, що знаходиться в матеріалах кримінальної діловодства та ін.

Співробітники центру рекомендують людям, які купують стару машину, крім обов’язкового експертного огляду не пошкодувати додаткові 170 грн. на проведення експертного дослідження – процедури поглибленої перевірки транспорту на предмет автентичності номерних агрегатів кузова, рами, двигуна, техпаспорта і відповідності комплектації авто його VIN-номером.

Так, згідно зі статистикою МВС, тільки за 2 місяці 2016 року в Україні під час перереєстрації було виявлено 166 авто з підробленими номерами, 60 авто, що знаходяться в розшуку як викрадені і 22 транспортних засоби, на яких були встановлені агрегати, які значаться в розшуку.

Таким чином, ми з’ясували, що тепер процедура перереєстрації ТЗ дійсно стала дешевше (не потрібно оформляти дорогу довідку-рахунок), зручніше (співробітники центрів безкоштовно консультують і допомагають автомобілістам) та швидше (на всі етапи ми витратили близько години).

Правда України

leave a reply: