Службові особи Банку Михайлівського завдали збитків державі приблизно на 1,5 млрд грн

doroshenko

Службові особи Банку Михайлівського завдали збитків державі приблизно на 1,5 млрд грн: за кілька днів до банкрутства банк дешево продав свій портфель роздрібних кредитів обсягом майже 0,7 млрд грн і взяв до себе на баланс майже 1 млрд грн «вкладів» дружньої фінансової компанії. ФГВФО планує усі ці операції визнати нікчемними. Це означає, що позичальники повинні й далі погашати кредити банку, а ось вкладники, які віддали свої гроші в борг компанії «Інвестиційно-розрахунковий центр», можуть нічого не отримати, навіть якщо страхували інвестиції.

Нацбанк і Фонд гарантування вкладів фізосіб виявили в Банку Михайлівському махінації, які можна назвати словом «афера». Все сталося відразу після звільнення 19 травня Ігоря Дорошенка з посади голови правління. Цього ж дня власник Віктор Поліщук віддав банк групі колишніх акціонерів і самому Ігорю Дорошенку. Наступного дня Ігор Дорошенко увійшов до команди Платинум Банку, а Банк Михайлівський «відключив» свою операційну систему.

У НБУ запевняють, що саме в п’ятницю 20 травня на баланс банку з балансу афілійованої фінансової компанії перекинули 1 млрд грн вкладів фізосіб. НБУ пообіцяв звернутися до правоохоронців із заявою про доведення банку до банкрутства. Додаткове навантаження на ФГВФО буде оскаржено.

Тимчасовий адміністратор Юрій Ірклієнко анонсував «інвентаризацію активів та зобов’язань банку, перевірку укладених договорів, виконання яких могло спровокувати погіршення фінансового стану». Ревізії підлягають усі вклади, які можуть підпасти під гарантії держави. «Зараз формується база вкладників і підраховується сума гарантованого відшкодування за вкладами в банку», – повідомили у Фонді. За останні два дні ФГВФО зафіксував «велику кількість звернень» клієнтів ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» щодо повернення грошових коштів за договорами «Капітал+», «Суперкапітал» тощо, укладених між ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» та фізособами через повіреного – Банк Михайлівський. У Фонді вже пообіцяли визнати нікчемними усі договори «перекидання» депозитів на банк. Хоча поки невідомо, чи супроводжувалося збільшення зобов’язань банку приростом ліквідних активів.

Навпаки, у Фонді запевняють, що активи з банку виводилися: «19 травня відбулася переуступка прав вимоги за кредитами (картки і на придбання побутової техніки. – ред.) від Банку Михайлівського до інших фінансових компаній. Йдеться про майже 111 тис. кредитних договорів балансовою вартістю понад 682 млн грн». Оскільки весь роздрібний портфель банку на 1 квітня становив 583 млн грн, йдеться про виведення усіх роздрібних кредитів. І оскільки продаж портфеля кредитів на баланс ТОВ «Фінансова компанія ‘Фагор’» відбувся за «заниженою ціною», ФГВФО обіцяє визнати його нікчемним. Він також подасть заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом і службовими особами банку.

Телефон Віктора Поліщука відключено. Ігор Дорошенко не відповів на наші письмові запитання.

Банк Михайлівський не шкодував грошей на залучення вкладників. У 2015 році він вийшов на другу позицію за витратами на рекламу і маркетинг – 40,96 млн грн. Більше було тільки у ПриватБанку – 82,14 млн грн. Якщо ж перерахувати ці суми на портфель вкладів фізосіб, то вийде, що на кожну 1 грн рекламних витрат у ПриватБанку було 1688 грн депозитів, а у Банку Михайлівського – лише 34 грн. Нових клієнтів банк заманював не тільки масовою рекламою, а й високими ставками.

Потенційних вкладників у відділенні Банку Михайлівського чекала «несподіванка». Співробітники банку пропонували їм розмістити гроші не в банку, а в ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр», яке обіцяло прибутковість на кілька процентних пунктів вище, ніж Банк Михайлівський. При цьому співробітники банку замовчували, що на такі «вкладення» не поширюється гарантія ФГВФО.

ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» зареєстровано в Києві 19 березня 2014-го, але в поточному році переїхало до Хмельницького. Його капітал 150 млн грн у рівних частках сформували Наталія Мілюкова і Володимир Трещов. У день запровадження тимчасової адміністрації в Банк Михайлівський фінансова компанія «убезпечила» себе: 24 травня підписантом замість Тетяни Бейгул стала Наталія Мілюкова, яка зареєстрована на непідконтрольній владі території Криму.

Робота співробітників банку «на аутсорсингу» дозволила фінкомпанії економити адміністративні витрати – в ній працювало усього п’ятеро людей. А масштаб діяльності вона розгорнула чималий. «Інвестиційно-розрахунковий центр» у 2015 році залучив позики на 1,89 млрд грн, а погасив – на 1,09 млрд грн. Зобов’язання компанії перед фізособами на 1 січня 2016- го становили 883,8 млн грн (ймовірно, з початку року вони зросли до 1 млрд грн, а 20 травня були «перекинуті» на банк).

За словами клієнтів «Інвестиційно-розрахункового центру», за бажанням «вкладення» в ТОВ можна було застрахувати в страховій компанії «Форте» за 1,5% від суми псевдодепозиту. «Подібна страховка – законний спосіб на старті знизити прибутковість вкладень», – вважає В’ячеслав Черняховський. Витрати «Інвестиційно-розрахункового центру» в 2015 році на страхування фінансових ризиків склали 6,5 млн грн.

СК «Форте» вибрано не випадково. Віктор Поліщук купив контрольний пакет страховика в листопаді 2013 року. Наприкінці 2013-го у компанії було три власника-фізособи з пакетами у 70%, 17,5% і 12,5% акцій. У IV кварталі 2015-го власник 70% акцій продав їх. У I кварталі з числа акціонерів вийшов власник 17,5% акцій. Зараз Віктора Поліщука немає безпосередньо в капіталі страховика. «Коли в Банку Михайлівському почалися перевірки Нацбанку, головний акціонер вирішив вийти з «Форте», щоб обидві установи не фігурували як пов’язані компанії. Навіть після зміни акціонерів основними каналами продажів для «Форте» залишалися мережа «Ельдорадо» і Банк Михайлівський», – розповів співрозмовник на страховому ринку, знайомий із ситуацією в «Форте».

За даними «Форте», в 2015-му вона привернула 228,37 млн грн валових премій при виплатах на рівні 1,8 млн грн. Страхові резерви на 1 січня сформовані в розмірі 115,8 млн грн. Якщо ці резерви були розміщені в Банку Михайлівському, страховик не зможе виконувати свої зобов’язання.

Якщо Фонд визнає «депозити», переведені 20 травня через «Інвестиційно-розрахунковий центр» в Банк Михайлівський, недійсними, клієнти не зможуть повернути свої кошти за рахунок Фонду. Але невідомо, чи зможе цю суму виплатити «Інвестиційно-розрахунковий центр» або страховик.

В офісі СК «Форте» не відповідали на дзвінки. У кол-центрі «Інвестиційно-розрахункового центру» поки що спілкуються з клієнтами, але не можуть нічого сказати. Учора співробітники фінкомпанії повідомили, що вся інформація про повернення вкладених коштів буде розміщена… на сайтах Банку Михайлівського та ФГВФО. І при цьому уточнили, що нові договори вони «зараз не укладають».

Правда України

leave a reply: