В Україні продовжуються махінації з незаконного відшкодування ПДВ

ПДВ

Перше півріччя Мінфін закінчив нестандартно. Бюджет зведено з доходами в 265,6 млрд грн. За багатьма з основних податкових надходжень спостерігається перевиконання плану. Кінець другого кварталу ознаменувався подією, яку складно назвати досягненням – практично повним блокуванням відшкодування ПДВ у червні.

Це поставило на вуха весь бізнес. В казначейство, до депутатів, і в ДФС стали надходити численні звернення від компаній.

Бізнес-організації публічно звернулися до Мінфіну із закликом розблокувати відшкодування.

Так, Федерація роботодавців України зажадала терміново відновити відшкодування і провести службове розслідування фактів порушень ДФС термінів і процедур відшкодування.

Офіційна причина блокування відшкодування ПДВ – аграрії підозрюються в отриманні збільшених сум відшкодування на не зовсім законних підставах.

Співрозмовники в уряді припускають також, що до кінця півріччя виникла необхідність акумулювати в скарбниці побільше доходів для “успішного” закриття другого кварталу.

Другий момент: очікуваного коригування кошторису за підсумками півріччя не буде. Мінфін говорить про те, що приводів для нього особливих немає. Внесення змін до бюджету зсувається на третій квартал.

Третя особливість бюджетного процесу – загострення конфлікту міністра фінансів Олександра Данилюка з головою ДФС Романом Насіровим.

Останнім часом навколо Насірова не вщухають скандали. У травні парламентський комітет з питань податкової та митної політики розглядав питання про те, щоб рекомендувати Кабміну звільнити Насірова та його першого зама Сергія Білана.

Імідж ДФС не прикрасить і затримання на хабарі в 125 тис. грн керівника відділу центрального апарату служби.

Ми уже писали про те, що в ситуації з Насіровим Данилюк виявився заручником політичних домовленостей. Ставши міністром, він був не проти його змінити і побудувати власну вертикаль влади, але збереження Насірова на посаді важливо для “Відродження”.

Починаючи з минулого тижня Данилюк почав публічно критикувати ДФС. У коментарі міністр заявив про те, що фіскальна служба повністю себе дискредитувала.

На всі випади міністра Насіров поки мовчить. Події розгортатимуться далі.

Ми маємо дані про виконання бюджету за доходами в першому півріччі.

Кошторис зведено з доходами в 265,6 млрд грн. Перевиконання зафіксовано за основними податками: податком на доходи фізосіб, ПДВ, акцизами, податком на прибуток.

Найбільший недобір – майже в 5,5 млрд грн – зафіксовано від ренти за користування надрами. Причини – падіння обсягів видобутку та зниження ціни на газ і нафту, плюс рента на видобуток бурштину так і не запрацювала.

Крім того, статистику з доходів зіпсував Нацбанк. Згідно розпису, в першому півріччі регулятор зобов’язувався перерахувати в казну 13 млрд грн. Цього не сталося через відсутність рішення про склад ради НБУ.

“Рішення про перерахування грошей ухвалює рада НБУ. У п’ятницю Верховна Рада призначила чотирьох членів ради за своєю квотою. Чекаємо ще президентських кандидатур. Перерахувати гроші – не проблема”, – запевнили нас в Нацбанку.

Прочерк стоїть також проти планових доходів у 1,469 млрд грн від Європейського Союзу. Мова про макрофінансову допомогу від Євросоюзу, отримання якої прив’язано до траншу МВФ.

Раніше уряд був налаштований на перегляд бюджету за підсумками півріччя. Зараз Мінфін готує проект кошторису-2017, а коригування чинного бюджету відкладено на третій квартал.

У статті 52 Бюджетного кодексу описано десять приводів для внесення змін до бюджету. Серед них – відхилення в оцінці макропрогнозу, перевиконання доходів за підсумками третього кварталу більш ніж на 15%, необхідність збільшувати обсяг резервного фонду або витрати на обслуговування і погашення держборгу та інше.

Поки всього цього немає. “Зміни можливі у вересні. Їх потрібно вносити, зокрема переглядати показники по тій же ренті”, – говорить співрозмовник видання в Кабміні.

Минулого тижня відбулося майже повне заморожування відшкодування ПДВ. Згідно з офіційними даними, в червні відшкодовано було трохи більше 111 млн гривень. До цього щомісячні суми відшкодування складали близько 7 млрд грн.

До відшкодування податку на додану вартість причетні три відомства: Державна фіскальна служба, Мінфін, і казначейство. На піку здивування і публічних заяв з боку бізнесу жодне з них не пояснило, що відбувається.

У середу на засіданні Кабінету Міністрів тему підняла голова профільного парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна.

“За моїми даними, з бюджету незаконно відшкодовано понад семи мільярдів гривень ПДВ. Великі зернотрейдери отримали нульову ставку з січня 2016. При цьому ПДВ їм відшкодовується за 2015 рік. Це той ПДВ, який ніким не сплачено до бюджету”, – заявила Южаніна. Вона назвала дві компанії.

Так, за її словами, йдеться про ТОВ “Кернел Трейд”, яке отримало з бюджету 3,6 млрд грн. ТОВ “АТ Каргілл” отримало 1,5 млрд грн. Чи не забагато це?” – сказала вона, запропонувавши прем’єру заслухати звіт Романа Насірова про те, як відбувається відшкодування ПДВ.

У відповідь прем’єр констатував: “ПДВ зараз не відшкодовується нікому. Це неприпустимо. Якщо є факти щодо зловживань, потрібно їх негайно розглянути по конкретним окремим підприємствам. Нехай це буде п’ять, десять, двадцять компаній. Не потрібно всіх під одну гребінку рівняти. ПДВ має відшкодовуватися законно і в автоматичному режимі”.

Олександр Данилюк в свою чергу всю відповідальність за блокування відшкодування поклав на Насірова. Він пояснив, що на засідання планувалося внести конкретний список підприємств, для яких можливе обмеження відшкодування.

“Ми просили, щоб цих підприємств було небагато. ДФС відповіла, що недоцільно обмежувати список, запропонувавши перевірити 2 100 підприємств. Самого списку компаній немає”, – пояснив Данилюк.

За його словами, міністерство фінансів не давало доручень не передавати реєстр на відшкодування ПДВ в казначейство. “Я не знаю, чому ДФС прийняла таке рішення. Це пряме порушення закону”, – заявив Данилюк на засіданні Кабміну.

Втім, сказати, що Мінфін зовсім нічого не знав, – не можна. За кілька тижнів до цього проходили спільні наради між міністерством і ДФС про те, щоб обмежити відшкодування.

За два дні надало пояснення казначейство.

У п’ятницю, 8 липня, на його сайті з’явилася інформація про те, що “в червні поточного року і станом на 9:30 8 липня узагальнених інформацій від Державної фіскальної служби на відшкодування ПДВ в червні-липні поточного року за сумами, що перевищують 100 тис грн, в казначейство України не надходило”.

У цей же день відшкодування було розблоковано.

Проблеми з відшкодуванням ПДВ розпочалися із січня цього року, коли набули чинності нові правила сплати ПДВ аграріями.

Раніше Насіров пояснював проблему так: “Коли приймався закон про держбюджет – робилися певні розрахунки. Мінфін прогнозував, що аграрний сектор буде платити близько одного мільярда гривень на місяць, плюс-мінус така ж сума буде видаватися на відшкодування. Що відбувається за фактом? У січні вони практично нічого не заплатили, в лютому – понад сто мільйонів, в квітні – 450 млн грн… Це набагато нижче очікувань”.

Обсяг щомісячних заявок на відшкодування – в середньому 7 млрд грн.

“За нашими оцінками 2-2,5 млрд грн щомісяця йшло на відшкодування “широкому аграрному сектору” – від зернових до олійних”, – говорив Насіров. Перегин очевидний.

У ДФС вважали за краще утриматися від коментарів з приводу своїх дій. На телефонні дзвінки та повідомлення Насіров не відповів. Ніяких публічних пояснень від ДФС про причини блокування відшкодування всім компаніям протягом минулого тижня не прозвучало.

“Є випадки фіктивного ПДВ, в тому числі в агарному секторі. Робота по їх виявленню ведеться постійно, і, я б сказав, досить ефективно”, – лаконічно пояснив нам перший заступник голови ДФС Сергій Білан.

У Мінфіні стверджують, що “заморожування” всього реєстру стало для них несподіванкою.

“ДФС “заморозила” все відшкодування ПДВ, хоча насправді мала перевірити лише окремі приватні випадки. Явно такі зловживання відбувалися не без участі самої ДФС. Тож, цілком ймовірно, “заморожуванням” намагалися виграти час, щоб внести зміни до реєстру, адже в результаті ДФС подала суму менше, ніж вони спочатку називали”, – пояснив у коментарі міністр фінансів Олександр Данилюк.

ДФС повідомила, каже міністр, що за 6 місяців поточного року аграрії в бюджет не заплатили 2,1 млрд грн. За період із січня до квітня 2016 р. до відшкодування вони заявили близько 7 млрд грн ПДВ. Це майже в чотири рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

“Після мого доручення розібратися в питанні 8 липня ДФС офіційно подала реєстр на суму трохи більше 4 млрд грн”, – розповідає міністр. За його словами, “вся ця ситуація з відшкодуванням у черговий раз показує, що ДФС себе повністю дискредитувала”.

Причини перегину наші співрозмовники в Уряді пояснюють тим, що із січня цього року закралася норма, яка дозволяє вільне трактування аграріями своїх прав на відшкодування. Чому так?

“Якщо виробник продав урожай 2015 року в цьому році, то воно повністю підпадає під відшкодування і це в принципі нормально. Але є підозра, що цей стрибок у відшкодуванні неприродний, що аграрії спеціально укладали контракти наперед, або ж сторнували угоди, укладені в минулому році , щоб продати урожай в цьому і отримати відшкодування”, – говорить джерело в Кабміні.

Є кілька сценаріїв розвитку подальших подій.

Перший – депутати внесуть зміни до законодавства і конкретизують параметри угод з продукцією минулого року, за дотримання яких можливе відшкодування.

Другий – ДФС розпочне перевірки окремих компаній.

Як відомо, 1 липня Кабмін дозволив ДФС проводити документальні перевірки сільгоспвиробників щодо можливого порушення режиму повернення податку на додану вартість.

Правда України

leave a reply: