У Москві портрет Сталіна встановили на станції метро «Сокольнікі»

Портрети радянського диктатора Йосипа Сталіна, а також його поплічника Лазаря Кагановича були встановлені на станції московського метро під час урочистостей з нагоди 82-ї річниці відкриття підземної транспортної мережі російської столиці.

Портрет висів біля входу на станції метро «Сокольнікі» на північному сході Москви 14 травня в рамках історичної експозиції про відкриття Московського метрополітену 15 травня 1935 року. Далі у вестибюлі пасажирів зустрічає прапор із вихвалянням «великого, дорогого Сталіна» як «ініціатора і натхненника будівництва метрополітену».

Таке рішення спричинило критику багатьох російських користувачів соціальних медіа, які вважають цей крок частиною кампанії з виправдання кривавого диктатора. Відомий гуморист і критик режиму Путіна Віктор Шендерович у відповідь запропонував у майбутньому відзначити портретом радянського серійного вбивцю Андрія Чикатила. «Він був серійним вбивцею, ви говорите? Ну так, звісно, але це дрібниці. Щонайменше, на тлі Сталіна», – написав Шендерович у Facebook.

Сталін залишається для багатьох росіян зразком державного керівника. Шанувальники вказують, що під його орудою СРСР переміг нацистську Німеччину в Другій світовій війні, була проведена індустріалізація Радянського Союзу.

Критики вказують на репресії, жертвами яких стали мільйони радянських громадян. Вони також твердять, що перемога над нацистами була здобута, попри серйозні помилки з боку Сталіна.

Нові пам’ятники Сталіну з’явилися в містах Росії в останні роки, критики цього тренду звинувачують владу Путіна в реабілітації образу диктатора.

Дослідження, проведені незалежним «Левада-Центром» у січні 2017 року, показали, що майже 50% росіян сприймають Сталіна позитивно, це найвищий показник упродовж останніх 16 років.

leave a reply: