США: Трамп і Ердоган перед переговорами висловили оптимізм, попри розбіжності

Президенти США Дональд Трамп і Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, який прибув до Вашингтона з візитом, висловили журналістам оптимізм щодо переговорів між ними перед їхнім початком.

Як сказав Трамп, вони матимуть «тривалі й важкі дискусії», але переговори будуть «дуже успішні».

«Ми мали чудові відносини, а зробимо їх іще кращими», – сказав він.

Ердоган, зі свого боку, заявив, що обидва президенти «закладають підвалини нової доби» у двосторонніх відносинах.

Але він наголосив, що Туреччина ніколи не погодиться зі співпрацею США з загонами сирійських курдів, які ведуть на півночі Сирії боротьбу проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» і яким Вашингтон вирішив надати зброю.

Іще напередодні візиту Ердоган заявляв, що на переговорах із Трампом у Білому домі планує просити його утриматися від озброєння курдських повстанців у Сирії. Він також висловлював сподівання, що ці переговори приведуть до зміни рішення Вашингтона.

У США нещодавно повідомили, що Білий дім схвалив надання озброєнь курдським «Загонам народної оборони» на півночі Сирії для підтримки їхньої боротьби проти угруповання «Ісламська держава», і вже найближчим часом почнеться постачання цієї зброї. Туреччина різко протестує проти цього рішення. Вона називає ці загони, що воюють і проти екстремістів, і проти сил влади президента Сирії Башара аль-Асада, «терористичними», бо вважає їх спорідненими з курдським сепаратистським збройним угрупованням «Робітнича партія Курдистану» в самій Туреччині. Це угруповання і Анкара, і Вашингтон визнають за терористичне.

Є й інші суперечливі питання у відносинах двох країн. Анкара домагається екстрадиції зі США клірика Фетхуллаха Ґюлена, який живе там у вигнанні і якого Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в липні минулого року; сам діяч ці звинувачення відкидає і засуджує спробу перевороту.

Також Анкара хоче домогтися від Вашингтона закриття кримінальної справи проти арештованого у США підприємця Рези Зарраба, громадянина Туреччини й Ірану. США вважають, що він виступав посередником, щоб допомогти іранському Корпусові вартових Ісламської революції та іншим клієнтам у Тегерані обійти американські санкції.

leave a reply: