Хаменеї звинуватив «ворогів Ірану» в розпалюванні протестів

Іранський верховний лідер аятола Алі Хаменеї звинуватив «ворогів Ірану» в розпалюванні антиурядових акцій протесту, внаслідок яких загинули щонайменше 22 людини, зокрема поліцейський.

Хаменеї прокоментував протести вперше, відколи вони почалися 28 грудня. За його словами, «вороги Ірану» втручаються в справи країни своїми «грішми, зброєю, політикою і розвідкою».

«Ворог завжди шукає можливість і будь-яку щілину, щоб проникнути і уразити іранський народ», – наведені слова аятоли на його офіційному сайті.

Заява Хаменеї з’явилася на тлі посилення тиску міжнародної спільноти, яка закликає Іран поважати права людини.

Антиурядові протести відбуваються у десятках великих і малих міст країни. Іранське державне телебачення 2 січня повідомило, що минулої ночі в ході протестів, які кілька днів тривають в країні, загинули дев’ятеро людей, зокрема поліцейський.

Державне телебачення 2 січня також повідомило, що шість із дев’яти загиблих за ніч намагалися викрасти зброю під час нападу на міський поліцейський пункт в провінції Ісфаган, що за 350 кілометрів на південь від Тегерана. Агенція Tasnim повідомила про загибель співробітника служби безпеки, який був убитий озброєним протестувальником у місті Неджефабад. Якщо ця інформація підтвердиться, то це буде перше повідомлення про жертви серед сил безпеки під час широкомасштабних заворушень.

​У Тегерані станом на 2 січня арештовані 450 демонстрантів, повідомив заступник губернатора столиці Ірану Алі Асгар Насербахт.

Мітинги проти високої інфляції і підвищення цін на основні продукти харчування почалися в Ірані 28 грудня і переросли в антиурядові виступи.

Велика Британія, Німеччина, Швеція і Туреччина висловили занепокоєння через загибель людей і закликали іранську владу поважати людські права.

Нинішні протести – найбільші в Ірані з 2009 року.

 

 

leave a reply: