У Чехії учасницю руху «Фемен» засудили умовно за «напад» на Земана

Суд у столиці Чехії Празі засудив учасницю руху Femen до умовного терміну і до видворення з країни за «напад» із голими грудьми на президента Мілоша Земана під час голосування на президентських виборах 12 січня.

Окружний суд району Прага-5, де стався інцидент, присудив 14 січня українці Анжеліні Діаш три місяці позбавлення волі з випробувальним терміном в один рік. Також суд ухвалив, що вона має бути видворена з Чехії без права в’їзду протягом року.

Як повідомила журналістам адвокат засудженої Луціє Грда, її піздахисна не вважає себе винною, але відмовилася від оскарження, бо хоче якнайшвидше повернутися додому. Вирок також не стало оскаржувати обвинувачення, і він набув чинності.

Тепер 27-річна Анжеліна Діаш має три дні, щоб залишити Чехію. За кримінальним звинуваченням у грубому порушенні громадського порядку їй загрожувало, за чеським законодавством, до двох років позбавлення волі.

Сама Діаш теж сказала журналістам, що погодилася з вироком, бо хоче додому, до України, і почувається виснаженою.

«Звичайно ж, я почуваюся не винуватою. Я влаштувала мирний протест. Я хотіла допомогти вашому народові, щоб він був обережний і не обрав Земана президентом удруге», – заявила вона.

За її словами, Мілош Земан є приятелем президента Росії Володимира Путіна, який «у моїй країні, Україні, влаштував війну, в якій гинуть люди». «Це агресор, дуже небезпечний, і диктатор. Думаю, що президент демократичної країни не може бути приятелем диктатора», – заявила представниця руху «Фемен».

12 січня у столиці Чехії Празі представниця руху Femen вискочила з голими грудьми до президента Чехії Мілоша Земана в той час, коли той на дільниці голосував на президентських виборах, які відбувалися в цій країні, у присутності групи журналістів. За повідомленнями, жінка, що була серед представників засобів інформації з фальшивим журналістським посвідченням, скинула сорочку і кинулася до Земана, охорона швидко затримала її.

Рух на своєму сайті повідомив, що Анжеліна Діаш мала на голих грудях напис англійською «Земан – повія Путіна», натякаючи на близькі і прихильні стосунки чеського голови держави з президентом Росії Володимиром Путіним. На думку руху, ті чехи, які голосують на виборах за Мілоша Земана, насправді голосують за «його кремлівського сутенера Володимира Путіна».

Мілош Земан, відомий антиєвропейським і проросійським спрямуванням і близькими відносинами з Володимиром Путіним, змагається за другий термін на посаді і в першому колі виборів набрав найбільше голосів. Але він здобув менш ніж половину від відданих чинних голосів і вийшов у друге коло разом із ученим Їржі Драгошем, колишнім президентом Академії наук Чехії (38,56% за Земана проти 26,60% за Драгоша). Драгоша називають проєвропейським лібералом і вважають, що він має шанс перемогти у другому колі, якщо мобілізує голоси супротивників Земана. Зокрема, за Драгоша вже виступили четверо кандидатів, що не пройшли у друге коло і разом мають підтримку майже 33% виборців.

За оцінками частини чеських оглядачів, акція руху «Фемен», спрямована проти Земана, насправді дещо зміцнила позиції чинного президента перед другим колом виборів 26–27 січня. Акцію розкритикували в Чехії не тільки прихильники Земана, а й його супротивники.

Рух Femen, що виник в Україні, відомий епатажними акціями своїх представниць, найчастіше з голими грудьми, на яких вони пишуть свої гасла. Часто це «напади» на відомих політиків під час публічних подій.

leave a reply: