Адвокат, який днями зустрівся з Клихом, занепокоєний його «душевним здоров’ям» – російська правозахисниця

Адвокат Роман Качанов, який 31 січня у в’язниці російського Верхньоуральска Челябінської області зустрівся із ув’язненим українцем Станіславом Клихом, заявив про стурбованість його «душевним здоров’ям». Про це з посиланням на отриману від адвоката інформацію повідомила у Facebook російська правозахисниця з «Уральскої правозахисної групи» Тетяна Щур.

«Незважаючи на спокійне і виразне мовлення, зміст його викликав у адвоката серйозне побоювання, особливо після розмови з мамою Станіслава. Розповіді Станіслава про події його «мирного життя» дуже схожі на нав’язливу маячню», – переповіла правозахисниця.

Вона вказала, що, за словами адвоката, фізичний стан Станіслава Клиха ззовні – задовільний, хоча є скарги на постійний біль у кістках.

«Явно порушений баланс у харчуванні. Незважаючи на доброзичливість і здатність до спілкування, на розвинену живу мову, зміст цієї мови, фантастичні нав’язливі картини з минулого життя, нереальність яких підтверджена мамою Станіслава, викликають серйозні побоювання щодо його душевного здоров’я», – написала Тетяна Щур.

Вона також додала, що адвокат вказав на помічені «численні глибокі пошкодження шкірних покривів на різних частинах тіла», що, на думку Качанова, «дуже схожі на сліди тортур».

Повідомляється, що спілкувалися адвокат Качанов і Клих 3 години.

Громадянина України Станіслава Клиха затримали на території Росії 2014 року за звинуваченням в участі в бойових діях проти федеральних сил під час першої чеченської війни взимку 1994-1995 років, а також у вбивстві російських солдатів. Сам Клих провину заперечує, а його родина і друзі наполягають, що засуджений ніколи не був у Чечні. 26 травня 2016 року суд у російській республіці Чечні засудив Клиха до 20 років позбавлення волі; у жовтні 2016 року Верховний суд Росії відхилив апеляцію його захисту на вирок.

Клих вказує, що був захоплений російськими силовиками незаконно, а свідчення і зізнання російське слідство отримало під тортурами. Про проблеми зі здоров’ям, зокрема – із психічним станом Станіслава Клиха адвокати та правозахисники повідомляли ще під час судових засідань у його справі, пов’язуючи це із катуваннями, які пережив чоловік.

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав Клиха політв’язннем. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що він став жертвою «пародії на правосуддя».

leave a reply: