СБУ: під час затримання екс-депутата Шепелева силу не застосовували

У Службі безпеки України наголошують, що під час затримання колишнього народного депутата Олександра Шепелева представники спецслужби силу не застосовували. Про це на своїй сторінці у Facebook написала речник СБУ Олена Гітлянська.

Вона зазначила, що СБУ діє винятково у рамках чинного законодавства. 

За її словами, військова прокуратура за заявою Шепелєва сьогодні відкрила кримінальне провадження за статтею 147 (захоплення заручників) Кримінального кодексу України, прокурор визначив підслідність у цьому проваджені за слідчими СБУ.

«Відповідно, буде призначена судово-медична експертиза, яка визначить давність нанесення тілесних ушкоджень та їх ступень тяжкості. Від себе особисто можу порадити людям, які не можуть почекати завершення експертизи, звернутись до фахівців, які, на моє переконання, навіть по фото скажуть, що синці явно не вчорашні», – додала вона.

Суд розглядає клопотання про застосування щодо Шепелева запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. У Шепелева видно синці на обличчі. Його затримали 8 лютого співробітники СБУ. 

За даними Генпрокуратури України, Шепелева затримували в липні 2013 року в Будапешті. У березні 2014 року його екстрадували з Угорщини в Україну.

У червні 2014 року Олександр Шепелев утік з-під варти під час перебування в лікарні швидкої допомоги разом із одним із охоронців; через це звільнили начальника слідчого ізолятора й начальника медчастини СІЗО, які мали відповідати за нього, також усунули від виконання обов’язків і керівника Державної пенітенціарної служби. У липні 2014 року його оголосили в розшук.

У березні 2015 року Шепелева затримали в Росії. Згодом у Генпрокуратурі заявляли, що російська сторона відмовила у видачі підозрюваного Шепелева для притягнення до кримінальної відповідальності на території України. Про причини відмови не повідомили.

Тижневик «Дзеркало тижня» писав тоді, що Шепелев цікавий для української прокуратури як людина, «здатна пролити світло на фінансові схеми діяльності уряду Юлії Тимошенко», та для «одержання компромату на групи впливу в оточенні президента Віктора Януковича».

Олександр Шепелев двічі обирався до Верховної Ради за списками тодішнього Блоку Юлії Тимошенко. 2010 року його вилучили з фракції, і він перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки невдовзі вийшов. На парламентських виборах 2012 року він невдало балотувався як самовисуванець у мажоритарному окрузі.

leave a reply: