Апакан засуджує сексуальні домагання щодо представниці СММ ОБСЄ і вимагає реакції від «ДНР»

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугул Апакан засуджує сексуальні домагання стосовно представниці патруля місії на непідконтрольній Україні території Донецької області, що сталося 5 травня.

«Місія засуджує всі форми насильства щодо жінок. Цей останній випадок, в якому озброєний автоматом чоловік залякував беззбройного члена патруля СММ жіночої статті, роблячи зауваження сексуального характеру, вимагає швидкої і однозначної відповіді від так званої «ДНР», – зазначив Апакан, якого цитує прес-служба місії.

Він наголосив, що цього мають ідентифікувати і подібні ситуації не мають повторюватися.

«Місія не допустить ніяких спроб залякування, приниження чи іншим чином втручання в роботу своїх співробітників», – додав Апакан. 

У звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, опублікованому 6 травня, повідомлялося, що місія здійснювала моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Петрівське. За повідомленням, там член патруля СММ жіночої статі зазнала «сексуальних домагань з боку чоловіка, озброєного автоматом (АК-47), який погрожував, що не дозволить патрулю місії рухатися в східному напрямку з Петрівського до Роздольного, доки його вимоги не будуть задоволені». Патруль залишив цей район.

Після повідомлення про цей інцидент представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що представник України в ООН Володимир Єльченко матиме що розповісти на дебатах на тему «сексуальне насильство як тактика війни і тероризму» в Раді Безпеки ООН 15 травня.

За даними місії ОБСЄ в Україні, станом на 10 березня в її складі працюють 716 спостерігачів.

leave a reply: